Iohannis la Bruxelles: România să treacă la moneda euro cât mai repede

Iohannis la Bruxelles: România să treacă la moneda euro cât mai repede

Preşedintele Klaus Iohannis a spus vineri, la Summitul Euro în format extins care a avut loc la Bruxelles, că România vrea să adere la zona euro cât mai curând posibil.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, „Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ferm al României de a adera la zona euro cât mai curând posibil, arătând că, pentru ţara noastră, adoptarea monedei unice este un obiectiv de importanţă esenţială, atât pentru economia naţională şi prosperitatea pe termen lung a cetăţenilor români, cât şi pentru poziţionarea noastră în interiorul Uniunii".

Din zona euro fac parte 19 state, cel mai recent stat în care s-a făcut pasul spre moneda unică fiind Lituania (2015).

Ce spune BNR

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit BNR, „adoptarea euro constituie un pas crucial pentru economia unui stat membru, deoarece puterea de decizie în domeniul monetar este transferată Băncii Centrale Europene care acţionează în mod independent prin intermediul unei politici monetare unice pentru întreaga zonă euro". Aderarea României la Uniunea Europeană presupune adoptarea monedei unice într-un orizont de timp ce depinde de gradul de integrare economică cu zona euro. Conform prevederilor celei de-a noua ediţii a Programului de Convergenţă (2015-2018), anul 2019 este menţinut de către autorităţi ca obiectiv pentru adoptarea monedei unice, potrivit site-ului BNR.

MAE arată anul 2022

România ar putea adera la zona euro în 2022, odată ce venitul celor mai săraci cetăţeni va creşte, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, pe 22 august, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters.

Încă 13 ani?

Daca economia romaneasca ar creste in acelasi ritm ca pana acum am putea adera la euro in 13 ani, a apreciat economistul Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, în octombrie, la o dezbatere organizată de Academia Română.