Iohannis, pe urmele lui Emil Constantinescu. Un GRAFIC ce dă FRISOANE echipei de la Cotroceni

Iohannis, pe urmele lui Emil Constantinescu. Un GRAFIC ce dă FRISOANE echipei de la Cotroceni

Sociologul Mirel Palada a publicat un grafic al încrderii ce ar putea stârni cutremurul în echipa președintelui Klaus Iohannis.

Pe diagrama publicată de Palada este prezentată evoluția încrederii publicului în cei doi șefi de stat, înainte de campania electorală care i-a dus la Cotroceni și în timpul exercitării funcției prezidențiale. Din grafic se poate vedea cum, în cazul ambilor președinți, încrederea populației a scăzut abrupt după primii doi ani de mandat.

În cazul președintelui Iohannis, intrat destul de târziu în cursă, se vede o creștere rapidă și foarte mare, cu circa 50 de procente, a cotei de încredere, între momentul anunțării candidaturii și cel de după preluarea efectivă a funcției.

În cazul lui Emil Constantinescu, candidat al CDR și în 1992, evoluția a fost ceva mai puțin spectaculoasă în campania din 1996, cea în care a câștigat alegerile în fața candidatului PDSR (actualul PSD) Ion Iliescu.

În cazul amândurora, însă, scăderea cotei de încredere după intrarea în mandat este constantă și semnificativă, de 25-30% în primii doi ani de mandat. Constantinescu a scăzut de la circa 55% la preluarea mandatului la sub 35 de procente după doi ani, în timp ce fostul primar al Sibiului a reușit contraperformanța ca, în doi ani de președinție, să piardă cele 50 de procente câștigate în campanie, pentru ca în prezent să se afle la circa 30% cotă de încredere, potrivit datelor folosite de Mirel Palada.

După cum se știe, Emil Constantinescu ajunsese, la final de mandat, la circa 10 procente cotă de încredere, ceea ce l-a făcut să anunțe că nu va candida pentru un nou mandat la Cotroceni și că a fost „învins de servicii”. Locul său pe dreapta eșichierului politic a fost luat, în 2000, de Theodor Stolojan, de la PNL, și premierul din ultimul an de mandat Constantinescu, Mugur Isărescu, actualul guvernator al BNR.

Niciunul dintre cei doi candidați oarecum de dreapta nu a reușit să acceadă în turul al doilea, în 2000, finala aducându-i față în față pe Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Reprezentantul PDSR a câștigat atunci alegerile, fiind al treilea mandat prezidențial al lui Ion Iliescu.