Premierul Viorica Dăncilă l-a sunat și l-a interpelat în ultimele zile de două ori și l-a rugat să-i dea un răspuns legat de cei trei miniștri interimari numiți în locul celor de la ALDE, care și-au dat marți demisia.

Lipsa miniștrilor a blocat activitatea Guvernului, care nu poate lua decizii și ține ședințele săptămânale. Propunerile trimise de Viorica Dăncilă pentru interimari sunt: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul.

Președintele nu a dat niciun răspuns în legătură cu miniștrii, dar a spus că „românii își doresc o altă guvernare și o vor avea”. Președintele este obligat de Constituție și jurisprudența CCR să îi accepte pe interimari, însă legea nu îl obligă la un anumit timp de decizie.

Greu de doborât

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că premierul poa- te merge cu Guvernul, chiar și incomplet, până ajunge la remaniere în Parlament, însă nici aici nu trebuie să se grăbească. „Situația nu este o premie-ră, la fel s-a întâmplat în 2009.

Boc mai avea vreo 5 miniștri plini care aveau fiecare câte trei interimate. Și interimari, președintele este obligat să-i
numească. După cele 45 de zile când le expiră interimatul, ministerul poate fi condus de altcineva. Legea prevede și este explicită”, a explicat fostul judecător CCR pentru Evenimentul zilei.

În ceea ce privește poziția premierului, Zegrean spune că Dăncilă poate să cadă doar prin demisie sau moțiune
de cenzură.

Calcule și negustorii

Liderul Pro România vrea să o scoată pe Viorica Dăncilă din Guvern cu orice preț. Victor Ponta, care nu este dispus să susțină moțiunea de cenzură a liberalilor, o somează pe Dăncilă să meargă de îndată în Parlament pentru remaniere dacă este așa sigură pe ea.

„Doamna Dăncilă, aşa cum ne-a anunţat că are majoritate, că are voturi, că a cumpărat parlamentari – cu o sută de mii, cu două sute de mii, nu ştiu cu cât i-a cumpărat, treaba ei -, să vină în Parlament cât mai urgent, chiar  săptămâna viitoare, să ceară votul pentru noul Guvern”, a spus Ponta.

Un Guvern de tranziție nu este acceptat de toată Opoziția. USR a anunțat că nu intră cu miniștri într-un asemenea guvern.

Te-ar putea interesa și: