Tribunalul București a decis că „ia act de lucrările congresului PNL”, dar „respinge capătul de cerere cu privire la modificarea statutului”. Această formulare extrem de tehnică a generat interpretări contradictorii.

Sentință controversată

Cel care a atacat în instanță deciziile congresului este primarul liberal al municipiului Pucioasa, Dănuț Bădău, care s-a declarat mulțumit de sentință.

În decizie se precizează că Tribunalul București: „Admite în parte cererea formulată de petentul PNL (…) Admite, în parte, cererea de intervenție voluntară principală formulată de intervenientul Dănuț Bădău. Respinge cererea formulată de petentul PNL de încuviințare a modificărilor aduse Statutului PNL”.

„Cu privire la candidatura domnului Iohannis nu aș putea spune că are vreun impact, dar cu privire la celelalte acțiuni decise ulterior acestui congres evident că ar trebui să fie anulate”, a spus Bădău.

La Congresul PNL a fost adoptat un nou statut, prin care a fost eliminată apartenența la ALDE. Alte două dintre aspectele din noul statut se refereau la aderarea la PPE și la derogarea cu privire la perioada în care un membru trebuie să stea într-un partid pentru a putea să candideze la președinția PNL.

PNL: Conducerea este legitimă

Un comunicat al PNL susține că noua conducere, aleasă în iunie, este statutară, iar decizia Tribunalului, chiar dacă va fi confirmată și de Curtea de Apel, nu va avea efecte semnificative.

„Din minuta redactată de Tribunal, reiese foarte clar că nu există niciun fel de obiecțiuni (…) în ceea ce privește alegerea noii conduceri a partidului”, susține PNL. În schimb, fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu, acum președintele PLR, crede că formațiunea condusă de Iohannis este în dificultate. „Nu vreau să comentez decizia Tribunalului, trebuie să constatăm doar că mișcările politice care au avut loc în PNL și care au urmărit îndepărtarea lui Antonescu și punerea cât mai repede a lui Iohannis în funcția de președinte al partidului s-au făcut fără respectarea prevederilor statutare și iată care este consecința: PNL cred că are o problemă”, a declarat Tăriceanu.

Acestea nu sunt singurele probleme legale ale lui Iohannis: procesul său cu ANI, care susține că s-a aflat în incompatibilitate, se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Anul trecut, Iohannis a câștigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia, însă ANI a contestat decizia.