Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor speciale. Magistrații, aproape neatinși

Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele României a promulgat legea privitoare la pensiile speciale. Formula inițială a fost reexaminată de Parlament, după ce a fost respinsă de CCR.

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor speciale. Propunerea legislativă a fost reexaminată de Parlament. Noua formulă a acesteia vine după ce Curtea Constituțională a criticat prima variantă.

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale

Legea pensiilor speciale a fost promulgată joi de Președintele României, Klaus Iohannis. Conform noii versiuni, pensiile speciale vor fi impozitate cu 20%. Cu toate acestea, pensiile judecătorilor și procurorilor vor fi calculate în funcție de veniturile pe care le-au avut în carieră.

De asemenea, noile măsuri prevăd ca vârsta acestora de pensionare să ajungă la 60 de ani abia în anul 2063.

Legea a fost adoptată de Parlament în această săptămână. Legea pensiilor speciale a stârnit controverse în plen. Liderul USR, Cătălin Drulă a susținut că legea pensiilor speciale este formă sfidătoare a acestui proiect.

De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții PNL i-au acuzat pe cei din USR de ipocrizie.

Sursă foto: Dreamstime.com

Dincolo de controverse, schimbările ar urma să se aplice în următorii zeci de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească pentru speciali la 60 de ani. Legea pensiilor speciale prevede ca remunerațiile magistraților și procurorilor să fie calculate în funcție de veniturile pe care le-au avut în vârful carierei.

Reforma are un rol esențial în Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin intermediul acestuia, aleșii politici intenționează să facă economii serioase în ceea ce privește bugetul țării.

Termenul limita în care legea pensiilor speciale trebuia să fie adoptată era 1 noiembrie. În caz contrar, țara noastră ar fi pierdut 1,4 miliarde de euro.

Conform noii legi, valoarea netă a pensiei se serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net încasat de magistrați și procurori înainte de a ieși din câmpul muncii.

Prima serie de modificări în ceea ce privește legea pensiilor speciale nu au trecut de Curtea Constituțională. Astfel, CCR anunța că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată ar afecta securitatea juridică.