Legea pensiilor speciale, la vot în Camera Deputaților

Marcel Ciolacu a ținut un discurs despre bugetul pe anul 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor speciale. Astăzi, Camera Deputaţilor va vota proiectul legii pensiilor speciale. În august, Curtea Constituţională a decis că unele articole din actul normativ sunt neconstituţionale.

Legea pensiilor speciale. Astăzi, Camera Deputaţilor va vota proiectul legii pensiilor speciale. Comisiile de specialitate, constituţionalitate, muncă şi buget, urmează să întocmească raportul până luni la ora 14,00.

Proiectul va intra în plen luni, 16 octombrie, urmând ca votul final să fie dat la ora 17,00.

Senatul a adoptat, miercurea trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul legii pensiilor speciale trebuie pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

În 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare în forul legislativ. La momentul respectiv, Curtea Constituţională a decis că unele articole sunt neconstituţionale, potrivit știripesurse.

Parlamentari Sursa foto: EVZ

Legea pensiilor speciale, aprobată la Senat

În urmă cu câteva zile, legea pensiilor speciale a fost votată la Senat. Senatul a adoptat, în urma reexaminării, legea, prin punerea în acord cu decizia CCR.

În dezbaterile din Parlament, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a susținut că prin această lege „trebuie protejaţi banii din PNRR”. El a spus că se crează un „sistem de pensii corect în România”. El a mai acuzat  USR că nu ar fi rezolvat pensiile speciale atunci când a fost la guvernare.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a apreciat că actuala formă a legii pensiilor speciale este „mult mai îngăduitoare decât permite CCR”. El a vorbit despre inechitatea pe care o va aduce noua lege în rândul pensionarilor.

Acesta a subliniat că România se împarte, acum, în „iobagi – românii obişnuiţi cu pensii calculate pe baza contributivităţii, şi speciali – cu pensii mult mai mari”.

Și liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că la baza tuturor pensiilor ar trebui să stea principiul contributivității. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, i-a acuzat pe senatorii USR de „demagogie şi ipocrizie”. El a mai transmis că PNL va continua să susţină ca pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a spus că actul normativ este mai bun după reexaminare.