

Spre deosebire de fostul lider al PNL, Crin Antonescu, preşedintele interimar al liberalilor, Klaus Iohannis nu vrea să negocieze cu partidul Forța Civică, condus de Mihai Răzvan Ungureanu o alianță sau o fuziune, au declarat surse din PNL. Primarul Sibiului nu dorește ca Ungureanu să facă parte din noul proiect de dreapta pentru a nu fi eclipsat din punct de vedere al imaginii, au mai declarat aceleași surse. Deși lideri din PNL au încercat o apropiere între cei doi, considerând că bagajul electoral al lui Ungureanu nu trebuie neglijat, eforturile lor au fost ignorate de Klaus Iohannis.
De altfel, Iohannis a și declarat că discuțiile anterioare dintre Antonescu și Ungureanu nu angajează PNL. „Cunosc faptul că a fost o discuție, dar ea nu angajează partidul. Nu a fost o discuție oficială între partide. (…) Nucleul discuţiilor, esenţa discuţiilor este între PNL şi PDL”, a spus Iohannis.
Ungureanu are discuții și cu PDL
La rândul său, Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că nu exclude varianta fuziunii prin absorbție a Forței Civice cu o formațiune politică. „Fuziunea prin absorbție nu era o opțiune înainte de europarlamentare”, a afirmat Ungureanu. El a precizat că o decizie se va lua duminică, la ședința conducerii partidului pe care-l conduce. În ceea ce privește negocierile cu Crin Antonescu, Ungureanu a afirmat: „A fost o discuție informală cu cel care era președintele interimar al PNL asupra situației politice din acel moment”, a afirmat Ungureanu, pentru EvZ. Fostul premier a adăugat că a avut discuții informale cu mai mulți membri din PNL, dar și cu membri ai PDL.
Săptămâna trecută, după alegerile europarlamentare, Ungureanu a avut o discuție cu Crin Antonescu, pe atunci lider interimar al PNL. Lui Ungureanu i s-a propus varianta fuziunii prin absorbție a Forței Civice cu PNL, aceasta fiind refuzată. Forța Civică a obținut doar 2,6% din voturi, la alegerile pentru Parlamentul European, deși primul pe lista de candidați era însuși Mihai Răzvan Ungureanu. Ulterior, el a susținut că FC nu avea drept obiectiv europarlamentarele, ci președinția și ajungerea la guvernare, în 2016.
Reluarea relațiilor cu Rusia
Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis a afirmat că motivul pentru care relația dintre România și Moscova este proastă este neglijența. Întrebat dacă se pot crea relații cu Rusia sau China, primarul Sibiului a răspuns că există posibilități pentru ca România să aibă legături mai strânse cu aceste țări. „Nu exclud relații cu alții. Relația noastră cu Moscova e negiljată, de aceea e proastă. O relație cultivată e net superioară uneia care se bazează pe afirmații făcute cu avioane, bombardiere”, a spus Iohannis.