Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis îl ține pe MRU la ușă
Iohannis îl ține pe MRU la ușă

Iohannis îl ține pe MRU la ușă

Liderul interimar al PNL nu vrea o alianță cu președintele Forței Civice, spre deosebire de predecesorul său, Crin Antonescu, au declarat pentru EVZ surse din PNL.

Spre deosebire de fostul lider al PNL, Crin Antonescu, preşedintele interimar al liberalilor, Klaus Iohannis nu vrea să negocieze cu partidul Forța Civică, condus de Mihai Răzvan Ungureanu o alianță sau o fuziune, au declarat surse din PNL. Primarul Sibiului nu dorește ca Ungureanu să facă parte din noul proiect de dreapta pentru a nu fi eclipsat din punct de vedere al imaginii, au mai declarat aceleași surse. Deși lideri din PNL au încercat o apropiere între cei doi, considerând că bagajul electoral al lui Ungureanu nu trebuie neglijat, eforturile lor au fost ignorate de Klaus Iohannis.

De altfel, Iohannis a și declarat că discuțiile anterioare dintre Antonescu și Ungureanu nu angajează PNL. „Cunosc faptul că a fost o discuție, dar ea nu angajează partidul. Nu a fost o discuție oficială între partide. (…) Nucleul discuţiilor, esenţa discuţiilor este între PNL şi PDL”, a spus Iohannis.

Ungureanu are discuții și cu PDL

La rândul său, Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că nu exclude varianta fuziunii prin absorbție a Forței Civice cu o formațiune politică. „Fuziunea prin absorbție nu era o opțiune înainte de europarlamentare”, a afirmat Ungureanu. El a precizat că o decizie se va lua duminică, la ședința conducerii partidului pe care-l conduce. În ceea ce privește negocierile cu Crin Antonescu, Ungureanu a afirmat: „A fost o discuție informală cu cel care era președintele interimar al PNL asupra situației politice din acel moment”, a afirmat Ungureanu, pentru EvZ. Fostul premier a adăugat că a avut discuții informale cu mai mulți membri din PNL, dar și cu membri ai PDL.

Săptămâna trecută, după alegerile europarlamentare, Ungureanu a avut o discuție cu Crin Antonescu, pe atunci lider interimar al PNL. Lui Ungureanu i s-a propus varianta fuziunii prin absorbție a Forței Civice cu PNL, aceasta fiind refuzată. Forța Civică a obținut doar 2,6% din voturi, la alegerile pentru Parlamentul European, deși primul pe lista de candidați era însuși Mihai Răzvan Ungureanu. Ulterior, el a susținut că FC nu avea drept obiectiv europarlamentarele, ci președinția și ajungerea la guvernare, în 2016.

Reluarea relațiilor cu Rusia

Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis a afirmat că motivul pentru care relația dintre România și Moscova este proastă este neglijența. Întrebat dacă se pot crea relații cu Rusia sau China, primarul Sibiului a răspuns că există posibilități pentru ca România să aibă legături mai strânse cu aceste țări. „Nu exclud relații cu alții. Relația noastră cu Moscova e negiljată, de aceea e proastă. O relație cultivată e net superioară uneia care se bazează pe afirmații făcute cu avioane, bombardiere”, a spus Iohannis.