Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis despre Dosarul Mineriadei: „Este o jignire și o rușine profundă”
Iohannis despre Dosarul Mineriadei: „Este o jignire și o rușine profundă”

Iohannis despre Dosarul Mineriadei: „Este o jignire și o rușine profundă”

Este rușinos și jignitor faptul că dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani, fără să se fi ajuns la o soluție, a declarat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a făcut apel al cei care se ocupă de soluționarea acestui caz să facă dreptate.

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat tergiversarea dosarului Mineriadei, vreme de 30 de ani, drept o rușine și o jignire la adresa velor care au ieșit în stradă și care au picat victime în acele zile. El a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii comunităţii universitare din cadrul Universităţii din Bucureşti, la 30 de ani de la „Fenomenul Piaţa Universităţii”.

„Vinovaţii pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pentru cele peste 1.000 de victime sunt încă necunoscuţi. Consider că este o ruşine şi o jignire profundă faţă de toţi cei care au luptat cu mâinile goale pentru câştigarea libertăţii, faţă de urmaşii acestora şi faţă de întreaga societate. Justiţia are obligaţia de a face lumină după atât de mulţi ani. Dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgenţă majoră. Fac un apel la toţi cei responsabili de soarta acestui dosar: Faceţi dreptate! ”, a declarat Klaus Iohannis,

Președintele a mai spus că românii au nevoie de acest act de justiție reparator pentru cei care au murit în acele zile și pentru urmașii acestora. De asemenea, a precizat, este nevoie de o reconciliere cu trecutul.

„Românii au nevoie de acest act de justiţie pentru odihna veşnică a celor ucişi, pentru urmaşi, precum şi pentru reconcilierea cu trecutul şi garantarea unei societăţi sănătoase pentru generaţiile viitoare”, a mai spus președintele Iohannis.

Președintele a mai subliniat că avem obligaţia să respingem ferm şi să sancţionăm orice tentativă de ducere în derizoriu a istoriei şi a memoriei tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru libertate şi democraţie.

„Sunt unii care continuă să spună că a face dreptate nu mai ajută pe nimeni astăzi. Ei uită însă un lucru fundamental: România democratică şi europeană s-a clădit în toţi aceşti 30 de ani pentru că au existat oameni care au luptat, care au crezut în forţa celor mulţi şi de bună credinţă, de a produce schimbare. Suntem datori să le fim veşnic recunoscători şi să continuăm să apărăm statul de drept şi valorile democratice”, a afirmat Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: