Iohannis a invitat-o pe Dăncilă la Cotroceni după escaladarea conflictului pe politică externă

Iohannis a invitat-o pe Dăncilă la Cotroceni după escaladarea conflictului pe politică externă

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis, luni, premierului Viorica Dăncilă, o invitație pentru consultări la Palatul Cotroceni în legătură cu „clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României”, inclusiv subiectul ambasadei României din Israel.

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită. La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort”, a scris Iohannis în invitație.

Invitația apare după ce Administrația Prezidențială a anunțat că întâlnirea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va avea loc marţi la Palatul Cotroceni, iar premierul Viorica Dăncilă a spus că Meleșcanu va merge la Cotroceni doar dacă Iohannis o sună să obțină acordul ei în calitate de prim-ministru.

Uniunea Europeană nu a reușit să adopte un punct de vedere unitar despre statutul orașului Ierusalim, după ce România și alte două state membre UE au refuzat săptămâna trecută să-și ia angajamentul că-și mențin ambasadele în Tel Aviv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ierusalimul este disputat de peste 70 de ani de palestinieni (arabi) și israelieni (evrei) și este un subiect fierbinte în diplomația mondială. Până în prezent, marea majoritate a statelor planetei au decis să nu-și mute ambasadele de la Tel Aviv în Ierusalim până când israelienii și palestinienii nu vor încheia un acord în acest sens.

Guvernul de la București a adoptat, pe 18 aprilie 2018, un Memorandum privind începerea unei analize care să cuprindă riscurile și beneficiile unei eventuale decizie similare a României. Decizia României va fi luată după discuțiile dintre Ministerul de Externe, serviciile de informații și Administrația Prezidențială.