Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis: Dacă dorește, PSD-ul să folosească sigla USL pentru frigidere sau alte lucruri
Iohannis: Dacă dorește, PSD-ul să folosească sigla USL pentru frigidere sau alte lucruri

Iohannis: Dacă dorește, PSD-ul să folosească sigla USL pentru frigidere sau alte lucruri

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferință de presă, că alianța USL nu mai există, iar foștii parteneri din Partidul Social Democrat (PSD) pot folosi sigla USL "pentru frigidere sau alte lucruri".

"Foarte frumos, e marca lor, nu au decât să o folosească, doar că una este marca USL, alta este alianța USL. Alianța USL nu mai există. Dacă PSD-ul dorește să folosească sigla USL pentru nu știu, frigidere sau alte lucruri, este excelent", a spus Iohannis, întrebat de un jurnalist ce părere are despre faptul că PSD dorește să păstreze marca USL.

Liberalii pregătesc o acțiune în instanță pentru a desface alianța politică USL, care nu mai există.

"Avem colegi care se ocupă de aspectele juridice. Eu am înțeles că se dorește o intervenție în instanță pentru a se constata de iure inexistența USL-ului și desfacerea ca și alianță politică, nu are nicio problemă cu sigla, poate să rămână la PSD. Poate își înființează alt USL, peste o vreme. Nu cu PNL-ul", a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

În urmă cu câteva zile, deputatul liberal, Ludovic Orban, a declarat că PSD se pitește în spatele brandului USL, pentru că se teme de electorat.

PSD a precizat, referitor la utilizarea denumirii USL în campania electorală pentru alegerea membrilor României în Parlamentul European, că uniunea Social Liberală ar putea fi desființată doar prin denunțarea acordului politic de către Alianța de Centru Dreapta (ACD) și Alianța de Centru Stânga (ACS) sau prin radierea din Registrul Alianțelor Politice a uneia dintre cele două părți.

"USL a fost constituită prin acordul dintre două alianțe politice, respectiv ACD (compusă din PNL și PC) și ACS (formată din PSD și UNPR). În prezent, atât ACD, cât și ACS sunt înregistrate în Registrul Alianțelor Politice și niciuna dintre ele nu a formulat o denunțare a USL. Așadar, USL este o entitate juridică validă, care întrunește toate condițiile legale privind înființarea și funcționarea alianțelor politice din România", se arată într-un comunicat al PSD, remis recent AGERPRES.

În plus, PSD precizează că denumirea, sigla și semnul electoral USL constituie o marcă individuală aflată în proprietatea Partidului Social Democrat și înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, cu Certificatul de înregistrare a mărcii nr. 116760/2011, iar în prezent marca "Uniunea Social Liberală PSD PNL-PC" este cesionată către USL, "o entitate juridică validă", constituită conform legilor în vigoare.

"PSD, UNPR și PC, ca reprezentanți legitimi ai ACS, respectiv ACD, au dreptul legal de a utiliza marca USL. Precizăm că simbolul USL este folosit în campania electorală cu respectarea prevederilor Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice cu modificările și completările ulterioare", informează biroul de presă al PSD.

Acesta arată că simbolul USL nu este folosit ca semn electoral, iar Alianța PSD, UNPR și PC nu a adresat o cerere în acest sens către Biroul Electoral Central pentru alegerea membrilor din România pentru Parlamentul European din anul 2014.

"Ca atare, utilizarea mărcii USL în campania electorală nu intră sub incidența art. 43 din Legea 33/2007, privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare", menționează comunicatul.

În prezent, Uniunea Social Liberală este o formațiune politică înregistrată în Registrul Alianțelor Politice de la Tribunalul Municipiului București, cu numărul 6/02.12.2011.