Este prima vizită a unui șef de stat român, după ce Croația a devenit membră a Uniunii Europene. După o întâlnire cu premierul Croației, Klaus Iohannis a ajuns la complexul prezidențial, situat în partea de sus a orașului, într-o pădurice. Ploaia le-a dat bătăi de cap gazdelor. Cu mături în mâini, mai mulți angajați ai administrației prezidențiale au ieșit, imediat ce a răsărit soarele, să dea apa de pe covorul roșu întins pentru primirea lui Klaus Iohannis. Ceremonia a fost programată pe un platou în apropierea clădirii oficiale prezidențiale. Dezorientat, Leonard Orban își întreabă colegii: „În ce sens ne așezăm?”. Mihalache încearcă cu piciorul cât e de ud covorul. Klaus Iohannis coboară din mașină și se pupă cu președinta Poloniei. După ceremonie, cei doi se retrag la discuții.

Întrebat dacă lupta împotriva corupției afectează efortul de aderare la Schengen, cu referire la premierul Ponta, Iohannis a răspuns: „Am discutat despre Schengen este evident că aspectul corupției este luat în seamă. România a făcut progrese notabile în combaterea corupției și speța pe care ați menționat-o ( cazul lui Victor Ponta – n.r.)care în sine este tristă, arată că lupta anticorupție se desfășoară din plin. Suntem într-o fază fierbinte și vom trece cu bine de ea”, a punctat Iohannis, la finalul discursului.

Iohannis îl pune la punct pe Ponta

De altfel, preşedintele a declarat, înainte de a pleca în Croația că nu a discutat în ultimele zile cu premierul Ponta. „Faptul că primministrul s-a dus la Baku, l-am aflat, cum ziceți dumneavoastră, din surse, după ce a plecat”, a spus Iohannis. Întrebat dacă premierul nu l-a contactat să îi transmită „La mulți ani”, având în vedere că sâmbătă preşedintele a împlinit 56 de ani sau să îl informeze că pleacă în Turcia, unde va fi suspus unei intervenții chirurgicale, şeful statului a spus, în stilul său caracteristic: „Nici Baku, nici «La mulți ani», nici Turcia, nu m-a sunat”. Întrebat cum va coabita în continuare cu premierul, Iohannis a spus că nu are încă un răspuns.

Te-ar putea interesa și: