Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis PUNE PRESIUNE pe cei care ANCHETEAZĂ DOSARELE MINERIADEI şi REVOLUŢIEI: "Reprezintă o RESTANŢĂ MAJORĂ a Justiției.Trebuie DECIZII CLARE şi RAPIDE"

Klaus Iohannis a spus că trebuie să fie descoperiți făptașii evenimentelor de la Revoluție și Mineriadă
Autor: | | 12 Comentarii | 543 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Teodor Mărieș, președintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 și pe alți reprezentanți ai organizației non-guvernamentale, ocazie cu care a arătat că sunt necesare decizii clare şi rapide în cauzele Revoluţiei şi Mineriadei, afirmând că acestea reprezintă o "restanţă majoră" a Justiţiei.

"Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța deosebită a cauzelor privind Revoluția din 1989 și Mineriada, întrucât o democraţie veritabilă este așezată doar pe bazele solide ale adevărului și dreptății. Preşedintele României a evidenţiat că Justiţiei îi revine responsabilitatea de a stabili adevărul, arătându-şi în același timp convingerea că Ministerul Public va întreprinde toate demersurile în vederea soluționării acestor cauze. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a arătat că cele două cauze reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei şi a accentuat necesitatea unei decizii clare şi rapide, stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi din timpul Mineriadei", se arată în comunicatul de presă al administrației prezidențiale.

Iohannis a precizat că adevărul trebuie să fie cunoscut şi că îşi va exercita toate atribuţiile constituţionale în așa fel încât să existe o soluţionare temeinică şi legală a acestor cauze. Totodată, șeful statului și-a exprimat încrederea că procurorul general Augustin Lazăr va face anchete în dosarele Mineriadei și Revoluției pentru a identifica persoanele responsabile.

"Preşedintele României a subliniat că adevărul trebuie să iasă la suprafaţă şi că îşi va exercita toate atribuţiile constituţionale astfel încât să existe o soluţionare temeinică şi legală a acestor cauze. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că Procurorul General va urma întocmai programul la care s-a angajat la începutul mandatului în fruntea Ministerului Public: realizarea unor anchete efective în Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi finalizarea investigaţiilor în sensul identificării persoanelor responsabile, inclusiv a decidenților politici", se arată în document.

Ce solicitare i-a arătat Doru Mărieș lui Iohannis

Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis solicitarea pe care a făcut-o Ministerului Justiției de a promova în Guvern adoptarea unui proiect de ordonanță de urgență pentru constituirea în cadrul Ministerului Public a unei Direcţii pentru investigarea crimelor comunismului și a infracțiunilor contra umanității - DICCIU, ca entitate cu personalitate juridică, în structura Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), exact cum funcționează DNA și DIICOT.

Redăm conținutul integral al solicitării Asociației 21 decembrie 1989 remisă Evenimentului zilei:

"În virtutea statutului constituțional al Ministrului Justiției sub autoritatea căruia Ministerului Public funcționează potrivit art.131-132 din Constituție, procurorii având rolul de a apăra nu doar ordinea de drept ci și drepturile și libertățile cetățenești potrivit Convenției și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, Asociația “21 Decembrie 1989” a solicitat Ministerului Justiției promovarea în Guvern și adoptarea neîntârziată a unui proiect de Ordonanța de Urgență pentru constituirea în cadrul Ministerului Public a unei Direcții pentru investigarea crimelor comunismului și a infracțiunilor contra umanitătii -DICCIU, că entitate cu personalitate juridică, în structură Parchetului de pe langă Înaltă Curte de Casație și Justiție, așa cum funcționează DNA ȘI DIICOT. Inițiativa a fost prezentată azi, 21 Septembrie și Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni dedicată prezentării stadiului instrumentării dosarelor privind Revoluția și Mineriadă și a situației victimelor represiunii, de către reprezentanții Asociației. Asociația “21 Decembrie 1989” consideră că înființarea unei asemenea Direcții este imperios necesară și oportună pentru că Statul Român să dea, în sfârșit, curs unor obligații decurgând inclusiv din art. 46 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, de a respecta în mod efectiv și a pune în operă hotărârile Curții EDO privind asigurarea dreptului la un proces echitabil înlăuntrul unui termen echitabil și a unei anchete efective și independente inclusiv cu privire la poziția anchetatorului în sensul în care s-a exprimat Curtea de la Strasbourg, iar recent Înaltă Curte de Casație și Justiție-prin completul condus de Jud. COZMA Rodica, în hotărârea de confirmare a Ordonanței de redeschidere a dosarului Revoluției, emise de Procurorul General interimar Bogdan Licu.

Or, procurorii militari, aparținând în cea ce privește cariera militară, Ministerului Apărării Naționale care este în același timp parte responsabile civilmente în dosar, că organizatoare de represiune, nu pot îndeplini aceste criterii de independența a anchetatorului, așa cum și hotărârile Curții Europene a Dreptruile omului și o decizie a Curții Constituționale nr.610/2007, au arătat, astfel că unica modalitate de deblocare a situației de nelucrare, tergiversare sau tratare injustă, de respectare a dreptului la un proces echitabil, rămâne înființarea unei astfel de Direcții, care să poată îndeplini criteriile invocate. Este cunoscut precedentul de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului când Președintele l-a dispensat de dosarele inițiate de Asociația 21 Decembrie 1989 aflate pe rolul Curții, pe judecătorul la CEDO din partea României, d.na Motoc, care a formulat declarație de abținere după ce soțul sau a fost desemnat Ministrul Apărării în România, întrucât în acele dosare Ministerul Apărării este parte responsabilă civilmente în fața victimelor și organizatoare de represiune în perioada infracțională Decembrie 1989-Iunie 1990. Acest model de bună practică trebuie urmat și în România.

Liviu Dragnea, IRONIZAT de o vedeta Antena 3. Seful PSD lovit de unde se astepta mai putin! Mesaj FARA PRECEDENT

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI