Iohannis, ATAC DUR la ședința CSM: „O să fac orice să vă ajut (...) avem in conducerea statului persoane condamnate penal...”
- Jeanina Năstase
- 5 ianuarie 2018, 10:49
Președintele Klaus Iohannis prezent astăzi la ședința de alegeri a CSM, a declarat că, în cazul în care se va discuta despre o modificare a Constituției, este necesar să se introducă și criterii de integritate pentru politicieni, astfel încât persoane urmărite penal și condamnate să nu mai poate avea acces la cele mai înalte funcții în stat. Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat vineri mulţumit de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce priveşte garantarea independenţei Justiţiei.
"În România, Justiţia este independentă, trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa Justiţiei. În acest deziderat veţi avea în mine un partener şi un susţinător constant pe care vă puteţi baza. Dumneavoastră, CSM, conform Constituţiei, garantaţi independenţa Justiţiei în România. Această sintagmă 'garantare' (...) este o sintagmă foarte puternică, câteodată mai puternică decât CSM, dar trebuie să spun un lucru clar şi vreau să-l luaţi ca atare: eu sunt foarte mulţumit de cum a ştiut CSM să acţioneze şi să se implice pentru a garanta independenţa Justiţiei în România", a spus Iohannis, la şedinţa CSM.
„Vedem cu totii politicieni perindandu-se pe la diferite televiziuni, de toate coloraturile, care ne spun lucruri suprinzatoare. Nu am crezut acum trei ani ca o sa mai vad pe la televizor politicieni care, aparent foarte serios, spun ca justitia nu trebuie sa-si faca de cap, ca justitia nu este in alta Romanie si alte asemenea afirmatii fundamnental eronate si deplasate. Faptul ca se fac astfel de afirmatii trebuie sa ne dea de gandit foarte serios. Inseamna ca exista politicieni care cred ca trebuie sa vina cu propuneri de modificare a arhitecturii statului.
Este dreptul lor, putem sa discutam, dar despre un lucru nu putem sa discutam: despre independenta justitiei. Asta nu se poate discuta. Asta trebuie sa ramana, sa existe, face parte din valorile de baza, din nucleul dur al democratiei pe care vrem sa o construim in Romania. Face parte din valorile UE, din arhitectura de baza a unui stat democratic in secolul 21.
S-a discutat despre ce fac judecatorii. Avand in vedere ca avem in conducerea statului persoane condamnate penal, nu e de mirare. Am afirmat si o sa mai afirm, spre disperarea lor, ca astfel de persoane nu au ce cauta in conducerea statului. Dintr-un interes personal, ei vor fi tot timpul tentati sa puna sub semnul intrebarii justitia. Sistemul electoral a fost asa construit ca accesul acestor persoane a fost posibil. Nu putem sa negam accesul acestor persoane la functii inainte in stat. Personal, sunt convins ca daca ne-am apuca sa discutam Constitutia, este obligatoriu sa introducem principiul integritatii chiar in Constitutie. Altfel, s-ar putea ca situatii de acest tip sa apara si in alte cicluri electorale”, a declarat Iohannis.