Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, anunț de ultima oră. Cine este noul șef al Armatei
Iohannis, anunț de ultima oră. Cine este noul șef al Armatei

Iohannis, anunț de ultima oră. Cine este noul șef al Armatei

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații la finalul ședinței CSAT în care s-a discutat, printre altele, rectificarea bugetară.

UPDATE:  „Am condus ședința CSAT, am avut teme importante, dar de remarcat că a fost prima ședință în noua formulă Guvernamentală și pot să spun că teme care înainte păreau complicate, acum abordarea s-a schimbat radical și există o voință de colaborare loaială.

Am dezbătut mai multe teme. primul subiect a fost de ședința NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la, Londra. Am stabilit obiectivele noastre pentru această întâlnire. Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct: importanța regiunii Mării Negre pentru NATO și faptul că România este hotărâtă să aloce 2% din apărare. În rest, eu sunt un adept al NATO.

Am avut pe ordinea de zi o temă importantă care se reia în fiecare an: forțele armatei care vor participa la misiuni în afara România – peste 2100 de militar. România își ia foarte în serios de a oferi și exporta securitate.

O temă foarte importantă a fost avizarea numirii noului șef al Armatei: lct. Petrescu”, a declarat Iohannis.

„Am discutat despre deficitul pe care îl va înregistra România anul acesta. Pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget.

Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, Guvernul Orban dorește să respecte legislația”, susține Iohannis,

Iohannis a a mai anunțat mama Luizei Melencu va fi primită vineri, la Cotroceni de către un consilier prezidențial.


La şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, consilierul de stat Mihai Şomordolea.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

Obiectivele României la Reuniunea aniversară a șefilor de stat și de guvern din NATO (Londra, 03-04 decembrie 2019);

Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2020;

Propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, pe anul 2019;

Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2020;

Avizarea numirii în funcția de Șef al Statului Major al Apărării.

În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, potrivit presidency.ro

Pe 28 octombrie, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă, care ocupa funcţia de şef al Statului Major al Apărării. General-locotenentul Daniel Petrescu este locţiitorul şefului SMAp.

Referitor la rectificarea bugetară, care ar urma să fie adoptată în această săptămână de Guvern, preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.