Iohannis a promulgat legea! Cine va putea da de permis de acum încolo? Reguli noi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.

Conform noilor reglementări, viitorii șoferi vor trebui să facă cursuri de prim ajutor și de conducere defensivă, ca parte a pregătirii teoretice pentru obținerea permisului auto.

Când sunt necesare cursurile

Potrivit actului normativ promulgat de către şeful statului, cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

(I) obţinerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

(II) beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârşirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenţionale;

(III) dispunerea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta a contravenţională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

(IV) obţinerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor

De asemenea, Legea prevederesponsabilizarea șoferilor care, chiar dacă sunt sancţionaţi, ignoră consecinţele acţiunilor lor, nu-şi achită amenzile şi continuă să fie periculoși şi iresponsabili, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de şase luni.

Dacă amenzile nu sunt achitate se va putea dispune suspendarea permisului de conducere.

Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite.