Comisia din cadrul Penitenciarului Târgşor a decis, astăzi, amânarea cu şase luni a posibilităţii de eliberare a Ioanei Maria Vlas. Comisia se va întruni din nou şi va rediscuta acest caz pe 10 noiembrie.
Printre puţinii condamnaţi în dosarele „FNI” şi „FNA”, Vlas îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de Codul Penal pentru a părăsi mai devreme penitenciarul. Condamnată definitiv la un total de zece ani de închisoare în dosarele privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) şi a Fondului Naţional de Acumulare (FNA), Ioana Maria Vlas îndeplineşte toate condiţiile cerute de Codul Penal pentru a părăsi Penitenciarul Târgşor (judeţul Prahova), unde-şi ispăşeşte pedeapsa. Aşa susţin, la unison, atât specialişti în Drept Penal, cât şi avocatul Mariei Vlas care a depus, azi, o cerere de liberare condiţionată la Comisia de specialitate a închisorii - singura îndreptăţită să trimită o recomandare în acest sens instanţei.
„E drept că membrii Comisiei vor trebui să aştepte mai întâi redactarea, de către judecători, a hotărârii prin care Ioanei Maria Vlas i-au fost contopite pedepsele în cele două cauze. Apoi, pe lângă comportamentul ireproşabil pe care aceasta l-a avut în penitenciar, Comisia trebuie să ia în calcul şi faptul că aceasta nu are antecedente penale şi în deplineşte condiţiile impuse de Codul Penal pentru liberarea condiţionată în cazuri speciale”, a explicat avocatul.
Vlas, singurul inculpat din „FNI” şi „FNA” după gratii
Concret, la acest ultim capitol, Codul Penal prevede că „femeile- condamnate pot fi liberate condiţionat dacă au împlinit 55 de ani şi au executat o treime din pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 10 ani”. Or, Ioana Vlas are 65 de ani şi a executat deja şase ani de puşcărie, adică aproape două treimi din pedeapsă.
De altfel, Vlas este singura dintre cei puşi sub acuzare în cele două cauze care a ajuns după gratii. Şi asta pentru că afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu - considerat artizanul celor două „megaescrocherii” care au numărat, în total, sute de mii de victime - a fost scos de sub urmărire penală, printr-o soluţie discutabilă, de către procurorul Irinel Păun (şi acum anchetator la Parchetul General).
Cât despre „mâna dreaptă” a lui Vîntu, Nicolae Popa, acesta aşteaptă încă să fie extrădat de autorităţile indoneziene (care l-au arestat la începutul lunii decembrie a anului trecut) pentru a ispăşi o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, în dosarul „FNI”.