Evenimentul Zilei > Actualitate > Ioan Rus: „Proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov trebuie restructurat”
Ioan Rus: „Proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov trebuie restructurat”

Ioan Rus: „Proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov trebuie restructurat”

Proiectul Autostrăzii Comarnic-Brașov va merge mai departe dacă se va reuși restructurarea acestuia, respectiv identificarea unui model financiar mai eficient pentru bugetul României, la realizarea căruia să participe și instituții financiare internaționale, precum BEI sau BERD, iar pe aceste coordonate ale restructurării proiectului discuțiile cu consorțiul Vinci-Strabag-Aktor vor continua până în luna aprilie, susţine Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

Ioan Rus a dat asigurări că nu se va renunța la construirea unei autostrăzi între Comarnic și Brașov și nici nu se abandonează ideea de concesiune, ci doar se caută cea mai bună soluție care să fie susținută atât de partidele aflate la guvernare, cât și de Opoziție, cu care să fie de acord și populația și care să se încadreze în condițiile economico-financiare actuale ale României.

Ioan Rus a declarat petru Agerpres că, în urma dezbaterii publice la care a fost supus proiectul acestei autostrăzi, au fost identificate poziții pro și contra realizării.

"Am avut o întâlnire acum câteva zile cu grupul care a câștigat acest dialog competitiv, respectiv Vinci — Strabag — Aktor. În acest moment, în urma deciziei pe care și primul ministru și eu am avut-o, aceea de a supune proiectul (de realizare a Autostrăzii Comarnic — Brașov ) dezbaterii publice, au apărut o serie de poziții divergente. La acestea s-au adăugat concluziile parlamentarilor în urma discuțiilor avute cu cele două Comisii (de transporturi – n. r.) din Parlament, respectiv mai mulți parlamentari ai Opoziției au spus că proiectul acesta nu este bun. Din poziții publice, alți lideri, persoane neutre, să spunem, au spus că proiectul este dificil de susținut financiar de bugetul țării. Am discutat deja cu reprezentanții consorțiului Vinci — Strabag — Aktor și, în varianta în care vom reuși să restructurăm proiectul, să găsim un model financiar mai eficient, deci să îl aducem într-o zonă în care să participe și instituțiile internaționale — BEI, BERD—, în condițiile în care și în scrisoarea cu FMI și Comisia Europeană sunt niște lucruri vizavi de această autostradă, respectiv poziția Eurostat, care trebuie să spună dacă acești bani — 1,8 miliarde (de euro — n. r.) sunt luați în calcul la stabilirea deficitului bugetar, pentru aceste lucruri ne-am dat răgaz încă o perioadă să le discutăm, să le încercăm. Dacă găsim o variantă acceptabilă pentru toată lumea, proiectul ar putea să meargă mai departe. Dacă nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag-Aktor', a explicat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că, pentru a facilita legătura dintre București și Brașov, se află în analiză o nouă rută pe Valea Doftanei, între Câmpina și Săcele, unde un nou drum național va fi finalizat până anul viitor.

"În prezent, pentru a facilita legătura dintre București și Brașov, se află în derulare încă o rută pe Valea Doftanei, Câmpina — Săcele. Astfel, între DN 1 și DN1A mai apare probabil până anul viitor, un nou drum național pe Valea Doftanei, deci circulația va fi împărțită la șase benzi, nu la patru, ca acum. De asemenea, sunt studii avansate pentru posibilitatea realizării unor centuri, atât la Comarnic, cât și la Bușteni, astfel încât, până la momentul la care Autostrada Comarnic-Brașov va fi finalizată — pentru că, indiferent cum procedăm, va dura câțiva ani — să avem soluții alternative care să fluidizeze traficul între Brașov și București", a spus Ioan Rus, citat de Agerpres.

El a subliniat că proiectul autostrăzii ar putea fi continuat dacă se va reuși restructurarea acestuia, astfel încât să fie acceptat de specialiștii în domeniu, de populație, de clasa politică.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: