Ioan Rus: Autostrada Sibiu-Pitești, gata în 2018 dacă lucrează mai multe firme

Ioan Rus: Autostrada Sibiu-Pitești, gata în 2018 dacă lucrează mai multe firme

Autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi gata în 2018, dacă mai multe firme ar lucra, în acelaşi timp, pe mai multe tronsoane. Este estimarea făcută de ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Autostrada Sibiu-Pitești nu este singurul plan ambiţios al lui Ioan Rus. Deşi anul acesta s-au inaugurat doar 22 de kilometri de autostradă, ministrul Transporturilor spune că la 1 decembrie 2018 am putea avea chiar şi un drum expres între Moldova şi Transilvania.  Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat, vineri, la o întâlnire cu parlamentarii de Iaşi, că Master Planul General de Transport trebuie reanalizat de către Ministerul Transporturilor, precizând că îi va cere premierului Victor Ponta să includă în document şi autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

La Primăria Iaşi a avut loc, vineri, o întâlnire convocată de Gheorghe Nichita, la care au participat 15 parlamentari de Iaşi de la PSD, PNL, UNPR şi PMP, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, şi prefectul judeţului Dan Cârlan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul Gheorghe Nichita, totodată lider al PSD Iaşi, a spus că dacă Master Planul General de Transport, prezentat în luna octombrie de Ministerul Transporturilor, va fi aprobat de Guvern în formula actuală, fără autostrada Iaşi - Târgu Mureş, Moldova va fi supusă izolării.

"Trebuie să ne trezim şi să-i facem pe cei din Ministerul Transporturilor să înţeleagă că e nevoie de o dezvoltare echitabilă a ţării. Este posibil ca unii oameni din Guvern să se gândească doar la regiunile lor. Autostrada Est-Vest înseamnă dezvoltarea unei treimi din această ţară. Trebuie reanalizat acest document de către Ministerul Transporturilor”, a declarat Gheorghe Nichita.

El a spus că luni va discuta acest subiect în şedinţa PSD atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

La rândul său, preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a spus că actualul Guvern nu trebuie lăsat să adopte Master Planul actual, el precizând că "lupta trebuie dusă acum, până când documentul este adoptat prin ordonanţă de urgenţă de către guvern”.

"Nu înţeleg cum au făcut Master Planul fără să se gândească la faptul că Moldova are nevoie de legătură rutieră directă cu vestul ţării. Ce spun azi e valabil pentru orice guvern. Mă voi bate pentru autostrada Iaşiului indiferent dacă la guvernare este PSD sau dacă vor veni liberalii”, a afirmat Cristian Adomniţei.

Deputatul UNPR Gheorghe Emacu a spus, în aceeaşi reuniune, că este vorba despre "un tratament ruşinos pe care Bucureştiul îl acordă Iaşiului”, în timp ce deputatul independent Viorel Blăjuţ a îndemnat la "acţiuni mai intransigente faţă de guvern”, inclusiv prin trimiterea de oameni la proteste în Capitală.

La rândul său, deputatul PNL Grigore Crăciunescu a afirmat că "trebuie mers peste ei la Bucureşti”, explicând că altfel nu vor fi "luaţi în seamă”.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a precizat, la finalul discuţiilor, care au durat două ore şi jumătate, că ministrul Transporturilor Ioan Rus va veni la Iaşi săptămâna viitoare şi că "subiectul autostrăzii va fi cu siguranţă pus pe tapet".

În campania electorală din 2012, USL a promis realizarea autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, însă în Master Planul General de Transport prezentat în luna octombrie a acestui an de Ministerul Transporturilor autostrada este înlocuită cu drum expres.

O petiţie online intitulată "Autostradă pentru Moldova”, a strâns în câteva zile peste 2.000 de semnături, petiţia fiind iniţiată săptămâna trecută de către reprezentanţi ai societăţii civile ieşene.