Ioan Rus a ajuns la Guvern dimineaţă, cu puţin timp înaintea sosirii premierului la Palatul Victoria. Rus a venit la Guvern însoţit de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Iulian Matache, care se află în continuare la Palatul Victoria.

Prezenţa lui Ioan Rus la Guvern are loc în contextul în care la acest moment nu există un ministru al Transporturilor în funcţie, dar şi în contextul în care sâmbătă va fi deschis punctul de trecere a frontierei care face joncţiunea între autostrada Nădlac-Arad şi autostrada M43 din Ungaria, surse oficiale afirmând că la inaugurare fiind aşteptaţi premierul Victor Ponta şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Ioan Rus a demisionat din postul de ministru al Transporturilor în 11 iunie, după ce a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, spunea atunci Ioan Rus.

Două săptămâni mai târziu, ministrul demisionar al Transporturilor a postat pe site-ul ministerului o scrisoare deschisă în care se adresează cetăţenilor cu formula "Dragi români" şi îşi cere iertare, la final de mandat, pentru cuvintele folosite referitoare la românii din străinătate.

În 21 iunie, premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor. Fifor este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, dar face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013.

Ulterior, Gabriel Oprea confirma că senatorul PSD Mihai Fifor a fost propus de către prim-ministrul Victor Ponta pentru postul de ministru al Transporturilor şi spunea că este aşteptată decizia preşedintelui Klaus Iohannis.