Este vorba despre Corina Crețu și estonianul Andrus Ansip. Consiliul a respins propunerea lui Jean Claude Juncker ca, din raţiuni de economie bugetară,  România și Estonia să nu mai trimită comisari, pentru doar patru luni. Țările vizate au găsit incorectă ideea de a nu mai avea un comisar la Bruxelles, fie și pentru patru luni și au respins propunerea în Consiliu. Asftel, Jean Claude Junker este obligat să accepte noi colegi, care vor trebui mai întâi să îi câștige încrederea într-un interviu. Dar , nici după acest interviu ei nu vor avea garanția că vor fi acceptați, sau că vor primi aceleași portofolii pe care le-au avut Crețu și Ansip. În urma acestei decizii, guvernul de la București îl va trimite la Bruxelles pe Ioan Mircea Paşcu, care urmează să treacă de interviul cu Juncker și de audierile din Parlamentul European.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: ,,Acest lucru depinde de interviurile pe care le va avea cu cei doi candidați. Așa cum am spus: anumite posturi se potrivesc persoanelor cu anumite competențe. Va trebui să îi intervieveze, să le verifice abilitățile și competențele și compatibilitatea lor cu articolul 17 din Tratat, iar apoi va reflecta asupra posibilelor alocări de portofolii.”

În eventualitatea în care interviurile au loc săptămâna aceasta, ar mai fi posibile audierile în comisiile de specialitate și votul în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare. Dacă procedurile nu se vor desfășura potrivit acestui calendar, noii comisari vor trebui să aștepte până la toamnă pentru a-și lua în primire mandatele, întrucât parlamentul intră în vacanță.

Viitoarea Comisie își începe activitatea în octombrie, astfel încât cei doi comisari interimari vor trebui să fie acceptați și de Ursula von der Leyen în cazul în care vor fi susținuți de România și Estonia pentru un mandat de cinci ani.