Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre situația actuală a României, dar și despre anul care se așterne în fața. În opinia cunoscutului profesor, evenimentele din ultimele luni și-au pus amprenta asupra traiului românilor.
Ioan-Aurel Pop, despre anul 2024
Președintele Academiei Române susține că actuala clasă politică „și-a continuat declinul” în ultima perioadă. Totodată, Ioan-Aurel Pop a subliniat că românii și-au pierdut încrederea în instituțiile statului.
„Au fost rele destule, dezamăgiri, neînțelegeri, injurii. Clasa politică și-a continuat declinul. Dacă facem un sondaj de opinie și întrebăm care sunt preferințele românilor legate de instituții, atunci partidele, Guvernul, Președinția, Parlamentul ies rău de tot. Românii mai au încredere în Biserică, Armată, Academie și poate alte câteva alte instituții, unele ONG-uri, așezăminte de caritate etc”, a explicat profesorul.
În opinia sa, încrederea românilor fost influențată și de „formatorii de opinie”, „influenceri”, „progresiști”, neomarxiști, demolatori ai culturii, „treziți” - unii locali, alții din străinătate - care au devenit virulenți”.
Despre democrație și Schengen
Ioan-Aurel Pop a adus în prim plan tendințele periculoase pentru democrație.
„Se insinuează un fel de nouă cenzură, se dorește un fel de tribunal inchizitorial, iar unii visează chiar la indexuri (liste) de personalități și cărți interzise. Pe acest fond, firește că înfloresc fel de fel de tendințe primejdioase pentru democrație. Dacă totul este compromis, dacă avem un trecut minuscul și fără importanță, plin de lașități și de înfrângeri, dacă prezentul este chinuitor, cum va fi viitorul? Va fi - evident - conform acestor pescuitori în ape tulburi, rău, maculat, trist.“
În plus, cunoscutul profesor a precizat că România nu ar trebui să acorde atenție șicanelor legate de aderarea la spațiul Schengen.
„Schengen, da, Schengen! - dar demnitatea noastră?
- Acordăm, poate, prea multă atenție acestor șicane.
- Oricum, anul a fost rău, cu războaie vechi și noi în coaste, cu o Europă tulburată și nesigură, în care forțele de extremă dreaptă sau cele neomarxiste câștigă teren, în care cad guverne, în care datoriile publice devin exorbitante, în care se anulează alegeri trucate”, a continuat președintele Academiei Române, potrivit Jurnalul.
Ioan-Aurel Pop, despre păstrarea României pe direcția pro-europeană
În ultimele luni, discuțiile legate de păstrarea direcției pro-europene au acaparat spațiul public. În opinia profesorului, România ar trebui să fie menținută pe aceeași linie.
„România este o țară europeană, face parte din Europa nu doar geografic, ci și instituțional, iar acest lucru nu se discută. În esență, din acest punct de vedere, toate partidele noastre sunt proeuropene. Natural, de aici încolo sunt nuanțe. Românii au văzut că există țări membre în NATO și în UE care fac politica lor, care spun și „nu” în fața șefilor de la Bruxelles și de la Strasbourg și nu pățesc nimic”, a mai spus cunoscutul profesor.