Investitorii străini din fotbalul românesc, simple povești vânătorești

Investitorii străini din fotbalul românesc, simple povești vânătorești

În ultimii ani, suporterii câtorva echipe de tradiție au așteptat salvări miraculoase venite din partea unor „potenți” oameni de afaceri din afară. Deziluziile au fost crâncene

Ajunși în pragul disperării, din cauza mediocrității în care a ajuns Dinamo, fanii „câinilor” speră, în această perioadă, că echipa va ieși de sub patronajul lui Ionuț Negoiță.

 În ultima perioadă, în Ștefan cel Mare s-a discutat despre un grup de investitori străini, dispuși să pompeze bani în gruparea „roș-alb ” , dar și despre un proiect independent, finanțat de fani, în care să fie implicate și foste glorii.

Copos vindea anual Rapidul

Scenariul cu investitorii străini este slab conturat, iar cel care se ocupă de intermedierea afacerii, Adrian Thiess, a intrat deja în conflict cu un simbol dinamovist, Cornel Dinu. Agitația creată în jurul acestui subiect seamănă izbitor cu alte episoade ce-au avut în rol principal investitori străini. În urmă 9-10 ani, George Copos, patronul Rapidului, își făcuse un obieci din a anunța că vrea să vândă clubul. În scenă intrau diverși cumpărători, dispuși să se ocupe de „Farmecul Vieții”, dar afacerea cădea de fiecare dată inexplicabil.

Taher a investit, dar n-a fost patron

În 2008, Copos a anunțat că i-a dat echipa lui Fathi Taher. Ulterior s-a dovedit că iordanianul investise în Giulești, dar fusese păcălit de George Copos, cel care a continuat să dețină formația „alb-vișinie”. Un an mai târziu, în 2009, Copos a mai găsit un cumpărător. Germanul Lutz Stache a negociat și a anunțat: „În momentele astea de criză economică merg astfel de afaceri”.

Însă afacerea nu s-a materializat, iar Stache a dispărut din preajma Rapidului. După ce gruparea din Grant a intrat în colaps, iar Nicolae Cristescu i-a grăbit sfârșitul, opera a fost definitivată de Valerii Moraru. Omul de afaceri basarabean „a închis taraba” și a băgat clubul în faliment.

La Galați, Mitall n-a fost interesat de fotbal

La capitolul investitori străini poate fi contabilizat și multimiliardarul Lakshmi Mitall, patronul firmei ArcelorMitall. Oficialii și suporterii echipei Oțelul Galați au crezut că au pus mâna pe „cornul abundenței”, în momentul în care indianul a preluat Sidex Galați, dar speranțele s-au năruit în care șefii combinatului au anunțat că la fotbal se va investi puțin.

 

Venit, văzut, plecat

În 2012, Ploieștiul fremăta la auzul unui zvon. Marele antrenor suedez Sven Goran Erikkson (foto) se pregătea să investească 27 de milioane de euro, împreună cu grupul SeaMed. Fostul selecționer al naționalei Angliei a și făcut o scurtă vizită pe stadionul „Ilie Oană”, dar de investit n-a mai investit nimic. „Lupii” s-au mai bazat o perioadă pe banii veniți din partea autorităților locale, dar visul s-a năruit în momentul în clubul a ajuns în faliment și a fost retrogradat în liga a IV-a. În acest sezon, „galbena-lbaștrii” evoluează în al III-lea eșalon, iar fanii visează la regăsirea gloriei de altădată.

Patronul Massone dădea o masă pe zi

În perioada în care George Copos discuta cu Valerii Moraru, despre cedarea Rapidului, în lumina reflectoarelor a intrat și Angelo Massone (foto). Italianul spunea că este dispus să investească în Giulești și se plângea că este împiedicat să preia echipa, deși dispune de sume de bani impresionante. În cele din urmă, el a ajuns la Ceahlăul Piatra Neamț, a acumulat datorii, și-a pus angajații în cap, din cauza restanțelor salariale și a dispărut. În perioada Massone, jucătorii mâncau o dată pe zi și nu mai aveau cablu TV în cantonament.