Investițiile în energie curată ating 2.000 de miliarde de dolari. China alocă mai mult de o treime

Investițiile în energie curată ating 2.000 de miliarde de dolari. China alocă mai mult de o treimeEnergie verde. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tot mai multe țări își majorează investițiile în energie curată anul acesta. China este pe primul loc, cu 675 de miliarde de dolari. UE este pe poziția a doua, cu 370 de miliarde de dolari, iar SUA este la mai puțin de jumătate față de republica populară, cu 315 miliarde de dolari.

Anul acesta, investițiile globale în surse de energie regenerabilă, combustibili cu emisii reduse, eficiență energetică și energie nucleară vor depăși 2.000 de miliarde de dolari potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Este aproape dublul valorii de 1.000 de miliarde de dolari pe care IEA estimează că o va cheltui sectorul combustibililor fosili în 2024. Potrivit raportului „World Energy Investment“, investițiile la nivel mondial în energie curată vor crește anul acesta cu 6%.

În 2023, valoarea lor a fost de aproape 1.900 miliarde de dolari. Cea mai mare parte banilor vor merge către proiectele din domeniul fotovoltaic, scrie Infofinanciar.

Economiile emergente cresc alocările

Conform raportului, considerat de specialiști un reper important al evoluției industriei energetice mondiale, o crește semnificativă în domeniul energiei curate se va înregistra și în economiile emergente. Analiștii consideră că este un semnal încurajator în cursa pentru atingerea obiectivelor climatice ale lumii. Cu atât mai mult cu cât survine într-un context economic dificil, afectat de ratele ridicate ale dobânzilor. Este adevărat însă că evoluția a fost susținută de scăderea constantă a costurilor pentru panourile solare și baterii.

Raportul IEA arată că, în piețele emergente, cheltuielile cu energia curată vor atinge anul acesta 320 de miliarde de dolari. Este o creștere de 50% față de nivelul din 2020. Fapt care demonstrează că noile politici și inițiative de tranziție energetică încep să dea rezultate.

Investițiile din economiile emergente reprezintă însă doar 15% din cheltuielile globale pentru energie curată. Majorarea acestora trebuie susținută pentru atingerea obiectivului de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Potrivit agenției, sunt necesare însă investiții de aproape 4.500 miliarde dolari până în 2030 pentru a se atinge țintele stabilite. Ceea ce înseamnă cu 125% mai mult decât nivelul din 2024. Un obiectiv dificil de atins având în vedere că ritmul anual de creștere nu depășește 10%.

Combustibilii fosili rezistă

Pe de altă parte, nici sectoarele energetice tradiționale nu bat pasul pe loc.

Conform sursei citate, noile capacități de producție de cărbune au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din 2015 încoace. Iar cheltuielile cu producția de petrol și gaze se vor majora cu 7% anul acesta. Nivelul estimat este de 570 de miliarde de dolari.

IEA estimează că, în Africa, mai puțin de 40% din totalul investițiilor energetice de 110 miliarde de dolari va fi alocat energiei curate. Acest lucru va conserva discrepanțele majore existente. De exemplu, cantitatea de energie solară generată în Africa sub-sahariană este mai mică decât cea produsă de Olanda.

Nici în Asia de Sud-Est situația nu evoluează la fel de rapid ca la nivel global. Combustibilii fosili vor reprezenta în 2024 aproximativ 65% din cheltuielile cu energia în regiune.

Cu toate acestea, la nivel mondial se înregistrează o schimbare majoră față de 2015. În urmă cu nouă ani, 55% din investițiile globale în energie au fost alocate combustibililor fosili. În 2024, doar 36% mai revine acestui sector.

De exemplu, centralele pe bază de cărbune și gaze vor beneficia anul acesta de circa 80 de miliarde de dolari. Este de peste nouă ori mai puțin decât banii care se investesc în sursele de energie regenerabilă.

Investițiile în rețele și stocare vor ajunge anul acesta la 452 de miliarde de dolari. Sursa foto: Arhiva companiei

Unde se duc banii

Sursele de energie regenerabilă dețin cea mai mare pondere din volumul total de peste 2.000 de miliarde de dolari. Cu o valoare estimată la 771 de miliarde de dolari, acestea reprezintă mai mult de o treime.

Față de anul trecut (735 de miliarde de dolari), creșterea este de aproximativ 5%. Considerabil mai mică decât cea din 2023, când majorarea a fost de 22%. Însă, raportat la 2020, când valoarea a fost de 446 de miliarde de dolari, saltul este considerabil – de aproape 73%.

Solarul va aduna anul acesta peste 500 de miliarde de dolari, depășind detașat toate celelalte surse de energie curată.

Potrivit IEA, investițiile în celelalte sectoare vor fi consistente. Astfel, măsurile de optimizare a eficienței energetice sunt așteptate să ajungă la 669 de miliarde de dolari (de la 646 în 2023). Iar cele cu rețelele și stocarea la 452 de miliarde de dolari (față de 416 anul trecut).

Și investițiile în energia nucleară sunt, de asemenea, în creștere. Nivelul estimat al investițiilor este de aproximativ 80 de miliarde de dolari în acest an. Aproape dublu față de valoarea din 2018.

Cine sunt campionii în energie curată

China este liderul detașat în topul investitorilor în energie curată. Marea republică populară va cheltui 675 de miliarde de dolari în 2024. Ceea ce reprezintă mai mult de o treime din valoarea totală a investițiilor estimată de IEA. Cei mai mulți bani vor fi alocați sectorului energiei solare și industriei producătoare de baterii cu litiu. Dar și vehiculelor electrice, sector unde China se confruntă cu tot mai multe restricții comerciale la nivel mondial.

Pe locul doi în topul investițiilor se situează Uniunea Europeană, cotată cu investiții în energie curată de 370 de miliarde de dolari.

Poziția a treia revine Statelor Unite, cu 315 miliarde de dolari. Companiile americane sunt impulsionate de Inflation Reduction Act adoptată de Administrația Biden în 2022. Anul trecut, investițiile în energie curată din SUA au ajuns la 280 de miliarde de dolari. Și le-au depășit pe cele în combustibili fosili cu aproape 1,4 la 1.

Per total, valoarea cumulată a cheltuielilor făcute de China, UE și SUA este de 1.360 de miliarde de dolari. Ceea ce reprezintă aproximativ 68% din cele 2.000 de miliarde estimate de IEA pentru 2024.

Pe de altă parte, Beijingul alocă aproape cât cei doi ceilalți ocupanți ai podiumului. Anul trecut, China a instalat mai multe panouri solare decât a făcut-o restul lumii în 2022. Țara deține mai mult de o treime din capacitatea globală de energie eoliană și o cotă similară din Investițiile în energie curată depășesc 2.000 de miliarde de dolari.

Iar ritmul de creștere se menține accelerat. Conform raportului DNV Energy Transition Outlook, sursele de energie regenerabilă ale Chinei vor crește de patru ori până în 2050. Ceea ce va influența decisiv raportul de forțe pe piața mondială a energiei curate.

articol sustinut