Investiții masive în zonele rurale din Republica Moldova. Programul, aprobat de Guvern
- Nicolae Comănescu
- 26 martie 2024, 15:49
Guvernul din Republica Moldova a dat „undă verde” pentru Programul Național de dezvoltare locală „Satul European”, ce se va desfășura în perioada 2024-2028.
Costurile sunt evaluate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.
Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200.000 de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37.000 de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250.000 de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.
Program esențial de investiții în Republica Moldova
Acest mai vrea ca, peste patru ani, în cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375.000 de locuitori să beneficieze de săli și terenuri sportive moderne, iar 250 de mii de locuitori – de infrastructură îmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.
De asemenea, în cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă în totalul energiei consumate.
Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale, c0nform tv8.md.
Moldova se confruntă cu o mare problemă demografică. În ultimii 5 ani, din țară au plecat definitiv 250.000 de cetățeni. Mulți dintre ei, din zonele rurale.
De la aceste date au pornit discuțiile, la Chișinău, în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației. Printre invitați sunt sociologi, experți internaționali și reprezentanți ai autorităților publice locale.
„Principalele tendințe care se constată în dinamica populației din Republica Moldova este scăderea numărului populației și îmbătrânirea demografică, care sunt provocate de scăderea ratei de fertilitate și de nivelul înalt al migrației. Asta înseamnă că în deceniile următoare structura populației se va schimba semnificativ”. A afirmat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz.
Migrația populației se face simțită în mai toate localitățile, afirmă primarii. Edilii spun că au nevoie de resurse, pentru a atrage populația în mediul rural.