Raport. Investițiile imobiliare din România, în scădere în 2023

Imobiliare.Sursa foto: Dreamstime.com

În 2023, investiţiile imobiliare au fost în scădere cu mai mult de jumătate faţă de maximul atins în 2022, de 1,25 miliarde de euro, potrivit raportului anual.

Investiții imobiliare. Investiţiile imobiliare au totalizat în 2023 aproximativ 476 milioane de euro, în scădere cu mai mult de jumătate faţă de maximul atins în 2022, de 1,25 miliarde de euro, potrivit raportului anual publicat de Colliers.

Cele mai importante investiții imobiliare

Volumul pieţei a fost puternic impulsionat de vânzarea portofoliului de 25 de active de retail Mitiska REIMs către un nou jucător, fondul britanic M Core, pentru 219 milioane de euro. A doua cea mai importantă tranzacţie din acest an a fost vânzarea şi închirierea depozitelor FM Logistics, achiziţionate de CTP, liderul pieţei locale industriale şi de logistică, pentru o valoare estimată la aproximativ 60 de milioane de euro. A treia cea mai mare tranzacţie a implicat vânzarea clădirii One Herăstrău unui nou jucător pe piaţa locală, grupul leton Vincit Union, cu aproximativ 21 de milioane de euro.

Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime

„În 2023, a avut loc o tranzacţie notabilă cu o sursă de capital ce lipsea în mare măsură de pe piaţa locală de investiţii: investitorii instituţionali domestici. Astfel, divizia de asset management a celei mai mari bănci locale, BT Asset Management, a achiziţionat proprietăţile imobiliare ale Amethyst România printr-o tranzacţie de sale-leaseback, evaluată la 12 milioane de euro. Este important pentru piaţa locală de capital ca acest sector să înregistreze creştere de activitate în viitor”, a explicat Robert Miklo, director Investment Services la Colliers.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Randamentele au crescut

În ultimul an şi jumătate, condiţiile de finanţare limitată, împreună cu creşterea ratelor dobânzilor, au dus la scăderea preţurilor şi la creşterea randamentelor pe plan global, inclusiv în România. Randamentele pentru spaţiile de birouri din România se situau între 7,25% şi 7,75% la sfârşitul anului trecut (în creştere faţă de 6,75% la sfârşitul lui 2022), randamentele pentru spaţiile comerciale variau între 7 - 7,50% (faţă de 6,75% la sfârşitul lui 2022), iar randamentele pentru segmentul industrial oscilau între 7,25 - 7,75% (faţă de 7,50% la sfârşitul anului trecut).

Ce investiții imobiliare s-au făcut în Europa

Raportul arată că anul 2023 a fost unul relativ slab pentru întreaga piaţă de investiţii din Europa Centrală şi de Est (ECE), toate pieţele din regiune înregistrând scăderi ale volumelor de la un an la altul, cuprinse între 18% şi 68%.

În cifre absolute, volumul de investiţii în cele mai mari şase economii din regiune (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) a scăzut cu 54% faţă de 2022, atingând un nivel de 4,9 miliarde de euro, cel mai redus din 2012, se arată în raportul „The CEE Investment Scene 2023/2024”. Această evoluţie a fost determinată de creşterea costului capitalului şi de perspectivele mai puţin favorabile pentru unele sectoare imobiliare, ceea ce a redus semnificativ interesul investitorilor. "O tendință normală pentru o perioadă de criză economică", susține un analist al firmei Premier Activ Imobiliar.