Rujul comestibil e ultima invenţie a unui grup de cercetătoare din Cluj. „Ne hidratăm buzele şi senzaţia este chiar plăcută, e răcoros. Şi ne oferă un bagaj extraordinar de nutrienţi benefici pentru sănătate”, explică una dintre cercetătoarele implicate în proiect, citată de digi24.ro.

Ideea de la care au pornit cercetătoarele românce este simplă. „Suntem pasionate atât de frumos, pe lângă fashion, şi de make-up şi ne-am gândit să facem un ruj molecular care să ne hidrateze buzele şi să le facă să pară cât mai naturale”, spune una dintre specialistele în frumusețe de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Printre ingredientele rujului molecular se numără doar fructe, polimeri naturali, probiotice şi apă. „Realizăm acest ruj care are ca ingrediente goji, coacăze, zmeură, unt de cacao. Ingredientul-cheie este un biopolimer natural, este un extract din alge ce oferă această textură de gelifiere la şocul termic”, spune cercetătoarea Lavinia Călinoiu.

Nici prepararea nu este prea laborioasă, într-un sfert de oră totul e gata. Arată ca un ruj obișnuit, doar că este comestibil. Poate fi pur și simplu mâncat și e plin de vitamine şi minerale.

Noua invenție va fi disponibilă în şapte variante, în funcţie de aromă și culoare – fructe de pădure, cacao sau nucă de cocos. „Ieşim săptămâna viitoare cu el la târgul de inventică ProInvent, după care vom face o prezentare la saloanele internaţionale de inventică”, spune Dan Vodnar, prorector al USAMV.

Rujul comestibil poate fi util și pentru tratarea unor boli. Patologiile de colon iritabil, problemele tubului digestiv de la balonare, constipaţia sau hiperaciditatea sunt câteva dintre afecțiunile ce ar putea beneficia de proprietățile acestui ruj, consideră nutriționistul Anca Ignat.

„E magic să le putem integra în alte elemente decât capsulele cu care noi suntem obişnuite. Vitaminele care sunt conținute sunt liposolubile, ceea ce înseamnă un avantaj de protecție, dar și pentru hrănirea propriu-zisă a buzelor. În general, femeilor însărcinate nu le recomandăm un ruj comercial sau fetiţelor sub şase ani, pentru că încărcătura cu plumb ar fi extrem de nocivă”, mai adaugă Anca Ignat.