O echipă de cercetători a inventat o mască menită să neutralizeze SARS-COV-2. Aceasta a fost dezvoltată pe seama argintului și cuprului și poate fi reutilizată. Produsul rezistă la zece spălări, relatează Reuters.
Invenție inediată în valul patru al pandemiei de coronavirus. O echipă de cercetători din Mexic a dezvoltat o mască de protecție pe bază de argint și cupru. Produsul este reutilizabil și rezistă la zece spălări, potrivit informațiilor transmise de presa internațională.
O nouă mască neutralizează SARS-COV-2. Cum funcționează mecanismul de protejare împotriva COVID-19
Cercetătorii de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM) au dezvoltat o mască folosind argint şi cupru, elemente dispuse în nenostraturi, care neutralizează SARS-CoV-2, virusul ce conduce la îmbolnăvirea cu COVID-19.
În cazul în care concentrația virală este mare, pe durata purtării măștii, virusul dispare în proporţie mai mare de 80% în decurs de opt ore. Dacă încărcătura virală este scăzută, în două ore nu mai este detectat ARN-ul virusului, potrivit anunţului făcut de reprezentanții UNAM.
Masca realizată de echipa de cercetători poartă numele de SakCu. Sak înseamnă argint în limba mayaşă, iar Cu este simbolul chimic pentru cupru. „La contactul cu nanostratul de argint şi cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe şi ARN-ul lui este distrus. Astfel, chiar dacă SakCu este aruncată în mod necorespunzător, nu va reprezenta o problemă, pentru că nu este contaminată ca multe măşti care sunt aruncate”, au transmis cercetătorii mexicani.
Masca, ce apără organismul şi împotriva acteriilor, este reutilizabilă şi poate fi spălată de până la zece ori, fără să-și piardă proprietăţile biocide. În prezent, cercetătorii pot produce 200 astfel de produse zilnic.
Un român a inventat o mască de protecție inteligentă, care se conectează la telefon
Masca ce poartă denumirea de Social Mask se conectează la o aplicație din telefonul mobil pentru a verifica proximitatea purtătorului față de alți utilizatori și să determine posibilitatea unei infecții virale. Dispozitivul a fost inventat de un român pe nume Ciprian Burzo.
Masca a fost realizată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii. „A conecta masca la telefonul mobil este o opțiune viabilă pentru viitor. Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca”, a spus Ciprian Burzo.