Inventatorul prăjiturii Tiramisu a murit la 81 de ani. Cum a creat celebrul desert

Tiramisu. Sursă foto: Unsplash

Italia. Roberto Linguanotto, „părintele tiramisului”, a murit în Italia la vârsta de 81 de ani. Considerat autorul rețetei clasice de tiramisu, Linguanotto a lăsat în urma sa un desert atât de popular încât există chiar și o Mișcare Mondială a iubitorilor acestei prăjituri.

Inventatorul prăjiturii Tiramisu a murit. Avea 81 de ani

Un om timid și rezervat, dar un mare muncitor și pasionat, inventatorul prăjiturii Tiramisu a trăit mulți ani în străinătate, perfecționându-și meseria printre cuptoare și sobe în numele dulciului. După ani de experiență internațională, s-a întors în Veneto natal, unde, la sfârșitul anilor 1960, a inventat versiunea modernă a desertului Tiramisu. Patiserul, aflat la începutul carierei, lucra la renumitul restaurant „Beccherie” din centrul orașului Treviso.

Desertul fusese conceput inițial ca o variantă a clasicului zabaglione, destinat bărbaților care frecventau o casă de întâlniri din apropiere. De aici provine și numele „tiramesù,” care ulterior a devenit „tiramisu.” Această poveste a fost relatată de La Repubblica, subliniind originea și evoluția unui desert care a devenit faimos în întreaga lume.

Roberto Linguanotto. Sursă foto: facebook.com/MarioConteSindaco

Cofetarul era popular printre colegii săi

Oaspete frecvent și pasionat al Cupei Mondiale Tiramisu, unde și-a făcut ultimele apariții în cadrul competițiilor și ceremoniilor de premiere, Linguanotto a fost, de asemenea, foarte popular printre colegii săi. Iar organizatorul competiției, Francesco Redi, îi dedică un gând plin de emoție:

„Ne amintim de el cu afecțiune și cu acea dulceață care ne-a caracterizat mereu felurile. El și familia lui ne-au susținut încă de la început și îi suntem recunoscători. pentru că fără invenția lui această mișcare mondială a iubitorilor de tiramisu nu ar exista”.

Istoria numelui Tiramisu

Tiramisu nu s-a numit întotdeauna Tiramisu. În trecut, desertul era cunoscut sub numele de "Bagatela Toscana." Prima "Bagatela Toscana" a fost creată într-o bucătărie care pregătea delicii pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Marele Duce a fost atât de impresionat de desert încât a dorit să aducă rețeta la Florența.

Desertul a mai fost numit și "Supa Ducelui." Tiramisu, tradus exact, înseamnă "ridică-mă," probabil datorită reputației sale afrodisiace. Paternitatea acestei prăjituri este încă disputată de mai multe regiuni italiene, inclusiv Veneția, Lombardia, Piemonte și Toscana.

Ingredientele tradiționale pentru aceasă prăjitură includ ouă, zahăr, celebrul mascarpone, alcool (de obicei lichior de Marsala), biscuiți, cafea rece și pudră de cacao. Rețeta permite diverse variații, de la cele foarte simple la cele complicate, cu sau fără alcool, cu texturi diferite și cu sau fără blat. Există și versiuni înghețate sau cu fructe și lapte, precum și cu diferite tipuri de biscuiți. Indiferent de rețetă și de priceperea cofetarului, adevăratul Tiramisu este considerat a fi cel preparat de italieni.