Evenimentul Zilei > Social > Invazie de țânțari în București. Medicii avertizează că înțepăturile lor pot transmite boli grave
Invazie de țânțari în București. Medicii avertizează că înțepăturile lor pot transmite boli grave

Invazie de țânțari în București. Medicii avertizează că înțepăturile lor pot transmite boli grave

Capitala riscă să se trezească cu o invazie de țânțari și căpușe. Tratamentele specifice pentru combaterea lor au întârziat mai mult de o lună.

Bucureștenii se confruntă cu invazie de ţânţari după ploile din ultima vreme. Anul acesta operațiunile de dezinsecție au început cu întârziere.Medicii au avertizat că există riscul transmiterii virusului West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale, scrie Digi24.

În Capitală, operațiunile de deratizare și dezinsecție costă 16,7 milioane de lei, jumătate din suma cerută inițial de compania care va asigura aceste servicii.

Valoarea acestor servicii se ridică la 12 milioane de lei în Constanța, însă o mare parte din sumă este asigurată prin fonduri europene. Timișoara plătește 4,6 milioane de lei pentru aceste servicii.

Medicii avertizează că după ploile din ultimele săptămâni, urmează invazia de insecte. Dintre acestea cei mai periculoși sunt țânțarii, care pot transmit virusul West Nile. Tânțarii se înmulțesc de două ori mai repede în timpul verii.

Virusul West Nile poate provoca boli grave

Virusul West Nile poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că boala debutează cu simptome asemănătoare unei gripe. Acestea sunt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane, sau oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, în 2 iunie, că a început să se cosească iarba în parcuri și că după aceea va demara acțiunea de combatere a căpușelor. Doar după ce se vor opri ploile vor începe și tratamentele preventive contra țânțarilor, declara el.

Dar până când autorităţile vor reuși să rezolve problema ţânţarilor, trebuie să ne luăm singuri măsuri de protecţie. Este mai sigur dacă purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, mai ales când mergem în parcuri, folosim spray-uri împotriva insectelor. Este recomandat să montaţi plase de protecţie la ferestre şi nu depozitaţi gunoiul menajer în casă.

Planul de deratizare si dezinsecție pentru București a fost adoptat în 19 mai de Consiliul General al Municipiului București.