Raportul Chilcot, privind intervenția Marii Britanii în Irak, în 2003, dezvăluie că serviciul de spionaj MI6 s-a bazat pe „informații” luate din filmul Fortăreața realizat în 1996, cu Sean Connery și Nicholas Cage în rolurile principale.
Serviciul de spionaj britanic MI6 este ridiculizat în Raportul Chilcot pentru că a folosit scene din blockbuster- ul hollywoodian „Fortăreața” pentru a descrie „armele chimice” pe care le-ar fi avut Saddam Hussein.
Informațiile false că regimul de la Bagdad ar deține arme de distrugere în masă (ADM) au fost principalul argument în baza căruia s-a produs invazia Irakului și răsturnarea de la putere a lui Saddam.
Lichidarea dictatorului a făcut ca țara să fie cuprinsă de un război interconfesional și de haos, din care a apărut ISIS.
Raportul Chilcot afirmă în septembrie 2002, cu șase luni înainte de invadarea Irakului, serviciul secret susținea că este pe cale să facă „o descoperire epocală”.
MI6 identificase o nouă sursă în Irak, despre care credea că are „un acces fenomenal” la informații despre programul de arme chimice și bacteriologice al lui Saddam.
„Mai presus de orice dubiu”
Directorul MI6, Sir Richard Dear love, a avut grijă ca informațiile să ajungă direct pe masa lui Tony Blair. Pe baza acestora, premierul britanic de atunci a tras concluzia că amenințarea reprezentată de Saddam este „mai presus de orice dubiu”. A fost argumentul suprem pentru ca Marea Britanie să participe, alături de Statele Unite, la invadarea Irakului.
Un raport din aprilie 2003 conține „informații” de la sursa din Irak, care susținea că a văzut recipiente sferice de sticlă pline cu agenți chimici letali, folosiți la fabricarea armelor de distrugere în masă.
În raport nu au fost incluse însă și atenționările din partea unor experți, care avertizau că «dispozitivul descris de sursă și recipientele sferice de sticlă erau „foarte asemănătoare cu armele chimice imaginare prezentate în filmul The Rock (Fortăreața)”».
Se pare că președintele Comisiei Comune de Informații, John Scarlett, nu a fost informat despre aceste dubii legate de sursă.
„Un mincinos, care a inventat totul de la bun început”
În iunie 2003, când MI6 s-a întâlnit în sfârșit, față în față, cu agentul, s-a dovedit că acesta a fost implicat în programul de dezvoltare a armelor chimice irakiene înainte de 1991. Ofițerii serviciului au tras concluzia că era „un mincinos, care a inventat totul de la bun început”, iar, după o lună, rapoartele au fost retrase oficial.
Documentul Comisiei Chilcot notează că „retragerea rapoartelor a fost făcută mult mai discret, în comparație cu modul în care fuseseră prezentate inițial”.
Nici avertizările MI5 nu l-au clintit pe Tony Blair din hotărârea de a ataca Irakul
MI5 (serviciul britanic de informații interne) l-a avertizat în mod explicit pe Tony Blair că invadarea Irakului va duce la creșterea exponențială a riscurilor teroriste pentru Marea Britanie și cetățenii ei.
Un raport al Comisiei Comune de Informații din 10 februarie 2003 avertiza că Al-Qaida și rețelele asociate vor rămâne marele pericol pentru Marea Britanie și că activitatea lor se va intensifica în cazul unei acțiuni militare asupra Irakului.
Tony Blair a citit acest raport, dar, peste o lună, se angaja în invadarea Irakului. După doi ani, pe 7 iulie 2005, Londra devenea teatrul unui val de atacuri sinucigașe cu bombă, realizate la oră de vârf, în mijloacele de transport. 52 de britanici au fost uciși.