INUNDAȚII ÎN BALCANI. Eforturi pentru deblocarea zonelor sinistrate. Pagubele sunt de sute de milioane de euro

Serbia, Bosnia şi Croaţia continuă eforturile pentru deblocarea zonelor sinistrate, unde pagubele provocate de cele mai grave inundaţii de peste un secol sunt enorme.

În unele zone, locuitorii evacuaţi au primit undă verde din partea autorităţilor să se întoarcă acasă, aşa cum este cazul satului Baric, în apropiere de Belgrad, informează AFP, citată de Agerpres.

Premierul sârb Aleksandar Vucic urmează să le prezinte în cursul zilei donatorilor internaţionali, între care şi Banca Mondială, situaţia gravă din ţara sa unde primele estimări arată pierderi de sute de milioane de euro.

Satul Baric, pe râul Sava, la câţiva kilometri de oraşul Obrenovac, unul dintre cele mai afectate de inundaţii, a fost evacuat în grabă sâmbăta trecută, însă în prezent nu mai este ameninţat de inundaţii.

În toată regiunea afectată de inundaţii, unde intemperiile au provocat moartea a 50 de persoane, eforturile autorităţilor se concentrează în prezent pe deblocarea zonelor sinistrate şi evaluarea pagubelor.

„Pierderile sunt enorme, sistemul energetic a suferit pagube care depăşesc 250 de milioane de euro”, a declarat Aleksandar Vucic.

Şeful guvernului sârb a precizat că pagubele ar putea depăşi un miliard de euro în ţară, unde 3.500 de kilometri de drum au fost distruşi de inundaţii.

Linia de cale ferată care leagă Serbia de portul muntenegrean Bar, de o importanţă strategică pentru economia sârbă, va fi impracticabilă pentru cel puţin o lună.

În Bosnia, pierderile se ridică la sute de milioane de euro.

„Avem nevoie de ajutor internaţional pentru că pagubele catastrofei sunt enorme”, a spus preşedintele entităţii sârbe din Bosnia, Igor Radojicic.

În cea de-a opta zi de inundaţii în Bosnia, apele râului Sava, care au inundat nordul ţării, au început să se retragă, lăsând în urma lor un dezastru. În toată regiunea, zeci de tone de cadavre de animale care s-au înecat în timpul inundaţiilor au fost incinerate pentru a preveni izbucnirea unor epidemii. Temperatura care a atins 30 de grade a accelerat descompunerea cadavrelor.

Mii de oameni nu se pot întoarce încă la casele lor aflate în sate din regiunile Orasje, Samac şi Bijeljina.