Inundații Derna, Libia. Peste 11.300 de persoane dispărute. Se deschide o anchetă

Inundatii din Derna. Peste 11.000 de persoane au dispărut.

Cu peste 10.000 de persoane în continuare dispărute, Libia deschide o anchetă privind prăbușirea barajelor.

Inundații Derna, Libia. Autoritățile libiene au deschis o investigație privind prăbușirea a două baraje care au provocat o inundație devastatoare într-un oraș de coastă, Derna. Echipele de salvare încă căutau trupuri sâmbătă. La aproape o săptămână după ce potopul a ucis mai mult de 11.000 de persoane. Vremea nu îi ajută pe căutători.

Ploile grele cauzate de furtuna mediteraneană Daniel au provocat inundații mortale în estul Libiei. Inundațiile au copleșit două baraje, trimițând un zid de apă de câțiva metri înălțime prin centrul Derna. Distrugând cartiere întregi, ducând oameni în largul mării.

Sunt peste 10.000 de persoane sunt dispărute, potrivit Crucii Roșii Libiene. După șase zile, căutătorii încă sapă prin noroi și clădiri, căutând posibili supraviețuitori. Crucea Roșie a confirmat până acum 11.300 de decese. Claire Nicolet, care conduce departamentul de urgențe al grupului de ajutor Medici Fără Frontiere, a declarat că salvatorii au găsit „multe trupuri” vineri și încă mai caută. „A fost un număr mare... marea încă eliberează, din păcate, multe trupuri moarte”, a declarat ea pentru The Associated Press.

Inundații Derna. Începe ancheta

Ea a menționat că sunt încă necesare eforturi masive de ajutor, inclusiv sprijin psihologic urgent pentru cei care și-au pierdut familiile. A menționat că înmormântarea trupurilor rămâne o provocare semnificativă. În ciuda progreselor realizate în coordonarea căutărilor, a operațiunilor de salvare și a distribuției ajutoarelor.

Haider al-Saeih, șeful centrului Libian pentru combaterea bolilor, a declarat că cel puțin 150 de persoane au suferit de diaree după ce au băut apă contaminată în Derna. A îndemnat locuitorii să bea doar apă îmbuteliată, care este adusă ca parte a eforturilor de ajutor. Inundații Derna

Parchetul General al Libiei, al-Sediq al-Sour, a spus că procurorii vor investiga prăbușirea celor două baraje, construite în anii 1970, precum și alocarea fondurilor de întreținere. A menționat că procurorii vor investiga autoritățile locale din oraș, precum și guvernele anterioare. „Reasigur cetățenii că oricine a făcut greșeli sau a fost neglijent, procurorii vor lua cu siguranță măsuri ferme, vor deschide un dosar penal împotriva lui și îl vor trimite la proces”, a declarat într-o conferință de presă la Derna vineri seara.

Haosul din Libia nu favorizează o anchetă

Nu este clar cum poate fi efectuată o astfel de investigație în țara nord-africană care a căzut în haos. După o revoltă susținută de NATO care l-a răsturnat pe dictatorul Moammar Gadhafi în 2011. Pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu, Libia a fost împărțită între administrații rivale. Una în est, cealaltă în vest - fiecare susținută de miliții puternice și de patroni internaționali. Un rezultat a fost neglijarea infrastructurii esențiale. Chiar dacă schimbările climatice fac ca evenimentele meteorologice extreme să fie mai frecvente și mai severe. Inundații Derna

Funcționarii locali din oraș au avertizat publicul despre furtuna care urma și sâmbătă trecută au ordonat evacuarea zonelor de coastă din Derna. Se temeau de un tsunami din mare. Dar nu a existat nicio avertizare despre baraje. Acestea s-au prăbușit luni dimineață, în timp ce majoritatea locuitorilor dormeau în casele lor.

Un raport al unei agenții de audit de stat din 2021 a spus că cele două baraje nu au fost deloc întreținute. În ciuda alocării a peste 2 milioane de dolari în acest scop în 2012 și 2013. O firmă turcească a fost contractată în 2007 pentru a efectua întreținerea celor două baraje și pentru a construi un alt baraj între ele. Firma, Arsel Construction Company Limited, a declarat pe site-ul său că și-a finalizat lucrările în noiembrie 2012. Nu a răspuns unui e-mail solicitând comentarii, scrie Times of Israel. Inundații Derna