ATENȚIE. Inundare controlată în TELEORMAN. RECOMANDĂRI pentru cei din jurul lacului SUHAIA

ATENȚIE. Inundare controlată în TELEORMAN. RECOMANDĂRI pentru cei din jurul lacului SUHAIA

Autorităţile din Teleorman au luat decizia deversării unei cantităţi de apă din lacul Suhaia, fiind inundată controlat o suprafaţă de teren agricol, măsura fiind una de prevenţie în condiţiile în care digul lacului riscă să se rupă.

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman s-a întrunit luni în două şedinţe extraordinare pentru analizarea situaţiei de la lacul Suhaia şi luarea măsurilor care se impun în vederea prevenirii producerii de pagube materiale ori limitarea acestora în cazul avarierii grave a digului de vest.

''Pentru rezolvarea problemelor, reprezentanţii Administraţiei Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafeţe de teren agricol aflat în apropierea lacului'', se arată într-un comunicat remis de CJSU Teleorman către agerpres.

Conform sursei citate, având în vedere posibilitatea existenţei în zonă a mai multor animale şi construcţii temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoaşterii şi monitorizării zonei, premergător şi pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul tuturor localităţilor din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetăţenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici şi persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole asupra iminenţei inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea şi a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa şi Viişoara) şi interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfăşoare activităţi de pescuit.

''În acest moment, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de vest şi de est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ISU 'A.D. Ghica' al judeţului Teleorman, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman, dar şi membri ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile limitrofe'', informează CJSU Teleorman.

La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, 2 de la ISU Teleorman, 9 din cadrul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Gorj şi de la Unitatea Specială de Intervenţie de la Bucureşti iar 3 de la Administraţia Naţională a Apelor Române.

La faţa locului mai sunt dislocate şi alte mijloace de intervenţie pentru a susţine eforturile autorităţilor, respectiv: camioane, autoşenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexcavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip şi alte utilaje specifice.

''Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut şi pot refula apa la o distanţă de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare. În zonă nu există pericol de inundare a comunităţilor, însă mai multe hectare de teren agricol şi grădini pot fi afectate de apă. Situaţia este în continuare atent monitorizată şi gestionată de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman'', se mai arată în comunicatul CJSU Teleorman.

Cetăţenii aflaţi în zonele limitrofe lacului Suhaia sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităţilor locale şi judeţene şi să sprijine, în limita posibilităţilor, eforturile acestora pentru reducerea ori prevenirea pagubelor materiale.