Momentul zero al justiţiei

Momentul zero al justiţiei

Cătălin Voicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ieri, senatorul a preferat să intre în sediul Curţii Supreme pe uşa din dos, destinată arestaţilor.

Zilele acestea vor arăta dacă justiţia românească a ajuns la un moment zero. Metamorfoza depinde de evoluţia cazului senatorului Cătălin Voicu şi de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa celor doi judecători ai Curţii Supreme, care ar fi încercat să influenţeze deciziile unor colegi.

Ieri, Voicu a primit mandatul de arestare preventivă cerut de procurori şi, la 45 de minute de la pronunţarea hotărârii, s-a predat singur ofiţerilor de la arestul Poliţiei Capitalei (fostul „arest VIP” al Direcţiei Cercetări Penale), pentru a fi încarcerat.

Senatorul are acum o singură cale de atac a măsurii: recursul, judecat de un complet de trei magistraţi ai Secţiei Penale a Curţii Supreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se va judeca, cel mai probabil, în această săptămână, înainte de Paşte. Completul poate menţine decizia instanţei sau o poate infirma, cum s-a întâmplat şi în cazul lui Gigi Becali, eliberat din arest în Vinerea Mare”, au conchis surse judiciare. De altfel, avocaţii lui Voicu au precizat că vor ataca, chiar azi, decizia instanţei.

Tot azi aşteaptă un „verdict” din partea CSM şi „colegii săi de dosar”: judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa.

„Aşteptăm ca CSM să stabilească limitele unei relaţii magistrat-politician. Ca să ajungi să discuţi cu un om politic pe dosarele colegilor tăi nu este deloc în regulă”, a explicat preşedintele SoJust, Cristian Danileţ. DIN CURIOZITĂŢILE UNUI JUSTIŢIABIL APARTE

„Dar dumneavoastră de ce respiraţi şi nu muriţi?” Senatorul Cătălin Voicu a ţinut să demonstreze, înaintea audierii de ieri, că nu este un justiţiabil de rând. Pentru a scăpa de întrebările presei, senatorul a folosit o intrare secundară în sediul Curţii Supreme, utilizată de regulă doar pentru cei arestaţi deja. L-a ajutat un grefier de la arhiva Secţiei penale a instituţiei, care le-a cerut jandarmilor să-l lase pe Voicu să intre pe acea uşă.

După ce presa le-a cerut explicaţii reprezentanţilor Curţii Supreme în legătură cu acest tratament special acordat inculpatului, Biroul de presă al instituţiei a precizat că accesul i-a fost permis lui Cătălin Voicu de „o persoană aflată în zonă, respectiv grefierul Nistor Marius”.

Împotriva acestuia din urmă se vor dispune „măsuri în consecinţă, potrivit Regulamentului Înaltei Curţi”, se mai arată în comunicat. Sancţiunea ar putea merge chiar până la desfacerea contractului de muncă, a precizat, la rândul său, preşedintele Secţiei penale a Curţii, Anton Pandrea.

Grefierul Marius Nistor a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse, calificându-le „aberaţii”.

Audiere în poziţie de drepţi

Procesul de la Curtea Supremă a început puţin după ora 11.00 şi a durat mai mult de patru ore. În jurul orei 12.30, şedinţa a fost suspendată pentru 25 de minute.

În acest interval, magistratul Despina Mihai a părăsit sala. Înăuntru au rămas Cătălin Voicu, apărătorii săi şi procurorul DNA care a reprezentat acuzarea. Până atunci, timp de o oră şi un sfert, senatorul a răspuns, pe rând, acuzaţiilor aduse de anchetatori: trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În timpul audierii, prin uşa care se deschidea din când în când, apărea senatorul la bară, în poziţie de drepţi, susţinându-şi nevinovăţia.

S-a lăsat cu îmbulzeală

Când instanţa a intrat în deliberări, în jurul orei 15.30, inculpatul a părăsit sala, însoţit pe scări de câţiva zeci de jurnalişti. A refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu audierea la care participase sau cu modul în care a pătruns în clădire. A spus doar că nu va aştepta decizia la Curtea Supremă şi că merge acasă.

La ieşirea sa din instituţie - de data aceasta pe uşa destinată „muritorilor de rând” - s-a creat o adevărată busculadă. Un geam de plexiglass de la parter s-a desprins sub presiunea mulţimii de ziarişti porniţi în urmărirea senatorului, iar cablurile camerelor de televiziune au agăţat corpuri de mobilier aflate la intrare.

Înainte să ajungă la maşină, Voicu şi-a pierdut răbdarea şi a răspuns dur curiozităţii unui jurnalist. Întrebat dacă el este de părere că va fi judecat în stare de libertate, având în vedere faptul că suferă de inimă, senatorul a răbufnit: „Dar dumneavoastră de ce respiraţi şi nu muriţi?”.

Iritat, Voicu s-a urcat în maşină şi a pornit spre casă, pentru a aştepta decizia magistratului. Aceasta a venit după aproape trei ore. La scurt timp după ce a aflat că-şi va petrece, cel puţin teoretic, următoarea lună în arest, senatorul s-a afişat în faţa jurnaliştilor cu o mină destinsă, îmbrăcat lejer şi cu un bagaj mai mult decât sumar: periuţa de dinţi şi lenjerie de corp, după cum singur a precizat.

„Acolo nu ai timp să citeşti, acolo faci exerciţii fizica să te menţii”, a dezvăluit senatorul câteva amănunte despre programul său personal pentru următoarele zile. Cât despre starea de sănătate, a rezumat-o în câteva frânturi de în ţelepciune: „Azi eşti perfect sănătos, mâine poţi fi nesănătos”.

Deşi a făcut şi câteva referiri la Gigi Becali, predecesorul său în ale arestului în Săptămâna Patimilor, calificându-l drept „un om puternic”, senatorul a evitat să rostească cuvântul arest.

„Mă duc acolo unde trebuie să se prezinte cei pe care legea-i trimite în acel loc pe care dumneavoastră-l enunţaţi”, a spus Voicu, care şi-a exprimat opinia despre detenţie într-una dintre convorbirile interceptate de anchetatori: „Arestul din Capitală, de la minus 2, ăla care e pe tubulatură - Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te f... ăia în c..., te omoară”.