Indiferent că locuim la casă sau la bloc, când vine vorba de întreținerea parchetului metodele folosite sunt cam aceleași. Dar, uzura pardoselii din lemn apare mult mai repede în cel puțin cinci cazuri, mai ales atunci când alegem soluții mult prea concentrate.
Nu puțini sunt cei care obișnuiesc să-și strice involuntar pardoseaua și asta pentru că nu aleg întotdeauna metodele cele mai bune de întreținerea parchetului.
Întreținerea parcehtului: Ce nu trebuie să faci
La prima vedere întreținerea parchetului nu este o sarcină dificilă, însă dacă folosiți prea multă apă sau un mop care nu se stoarce prea bine, este foarte probabil ca în viitorul apropiat să chemați un meseriaș care să vă schimbe pardoseaua.
Mai multă apă nu înseamnă o igienizare mai bună. Dimpotrivă, substanța de curățare intră în crăpăturile dintre plăci și face ca marginile de îmbinare să se umfle. Dacă pardoseaua este pătată, puteți folosi un pulverizator și ștegeți cu o cârpă tot excesul de apă. În plus, mopul trebuie să fie umed și nu ud flească.
Soluții de curățare prea puternice
O altă greșeselă pe care o fac majoritatea gospodarilor atunci când vine vorba de întreținerea parchetului constă în alegerea greșită a soluțiilor de curățare. Recomandate sunt doar soluțiile dedicate parchetului laminat sau tipului de pardoseală montat. De asemenea, se impune să respectați întru-tocmai indicațiile de pe eticheta produselor de curățare.
La fel ca în cazul apei, mai multă soluție de curățare nu înseamnă întotdeauna un parchet mai curat și mai lucios. Situația se complică, mai ales dacă aveți în casa animale de companie sau bebeluși care mer de-a bușelea. În acest cazuri indicat ar fi să folosiți produse fără alcool sau parfum.
Întreținerea parchetului: Greșeli comune
A treia greșeală când vine vorba de întreținerea parchetului ține de modul în care îl curățăm. Peria de la aspirator poate deteriora pardoseaua în sensul că perii duri pot zgâria suprafețele lucioase. La fel de bine roțile aspiratorului pot lăsa urme inestetice.
Mutarea obiectelor și inginizarea desă
Igienizarea parchetului ar trebui să se facă nu mai mult de o dată pe săptămâ. De fapt, pentru ca metodele de întreținerea parchetului să fie eficiente este indicat să respectați o anumită rutină, dar, preferabil ar fi să nu evitați. Pentru îndepărtarea firmiturilor puteți folosi o lavetă sau o cârpă umedă în locul aspiratorului.
Scaunele de la masa din sufragerie, biroul, scauul de la birour și chiar și canapeua care se transformă în pat poate deteriora pardoseaua. În acest caz, pentru a nu lăsa urme inestetice pe parchetul laminat puteți monta bucăți de pâslă sub picioarele pieselor de mobilier. Totoată, în zonele intens circulate puteți plasa strategic câteva covoare. Astfel, evitați uzura inutilă și zgârieturile inestetice, potrivit ajusto.ro.