Interese divergente în USL: PSD își numește oamenii în instituțiile subordonate Parlamentului. PNL și PC refuză!

Interese divergente în USL: PSD își numește oamenii în instituțiile subordonate Parlamentului. PNL și PC refuză!

“Armonia" în interese dictează din nou acţiunile aliaţilor din USL. Liberalii şi conservatorii au convenit să spună pas nominalizărilor în funcţiile vacante care le revin la nivelul unor instituţii publice subordonate Parlamentului. În schimb social-democraţii au decis că e musai să ocupe respectivele posturi primite în urma negocierii între liderii de grupuri parlamentare.

"PSD îşi va desemna candidaţi, PNL, nu, şi Partidul Conservator, de asemenea, nu. Împreună însă, şi PSD, şi PNL, atragem atenţia asupra faptului că, în discuţiile, în negocierile care au avut loc, în legatură cu acest subiect, din nou, actuala Putere a abuzat, a încălcat orice cutumă, orice raţiune, proporţiile între Putere şi Opoziţie nu sunt respectate, se creează un precedent inacceptabil", a încercat să dreagă busuiocul noii fisuri liderul PNL, Crin Antonescu.

De altfel, Antonescu a pasat responsabilitatea deciziei PSD către grupurile parlamentare ale acestui partid. Potrivit preşedintelui liberal, parlamentarii Opoziţiei nu vor participa la audierile din comisii şi nici la votul din plen în cazul acestor numiri.

“În ceea ce priveşte nominalizările în instituţii, acestea sunt pe grupuri parlamentare, nu sunt pe alianţe politice", a explicat la rândul său, social-democratul Victor Ponta, care a precizat că PSD va propune candidaţi, în conformitate cu ponderea politică în Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PSD a mai spus că intenţia USL este ca după alegerile parlamentare în cazul acestor instituţii să se revină la un sistem constituţional, în care acestea să fie complet depolitizate.

“În acest moment, teoria celor de la PDL este aceea că ei sunt la Putere şi ei trebuie să-şi pună în funcţii nişte oameni, în speranţa că în noiembrie, când vor pierde puterea, îşi lasă în anumite instituţii colegii de partid să conducă. E o speranţă deşartă, pentru că dacă aplicăm principiul lor, că puterea pune conducerea instituţiilor, înseamnă că din decembrie trebuie să schimbăm aceste conduceri", a mai arătat Ponta.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a precizat, ulterior, la Parlament, că PSD îi propune pentru posturile de membri ai CNSAS pe Cazimir Ionescu, Laurenţiu Tănase şi Florin Abraham, iar pentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM pe senatorul Gheorghe Marcu. Duşa a mai spus că la CNVM, PSD o va nominaliza pe Dorina Mihăilescu pentru postul de comisar. El a adăugat că social-democraţii o vor propune pe Maria Lazăr pentru funcţia de membru al CNCD, iar la CSSPP pe Ion Giurescu în postul de vicepreşedinte. Pentru funcţia de vicepreşedinte al Avocatului Poporului, PSD îl propune pe Valer Dorneanu. Potrivit protocolului convenit între liderii grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor privind posturile vacante la instituţiile publice cu numiri aprobate de Parlament , la instituţia Avocatul Poporului va fi propus câte un vicepreşedinte de la PNL, PSD, UNPR şi UDMR. La Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare preşedintele va fi propus de PDL, vicepreşedintele de PSD, iar comisari câte unul de la PSD, PDL şi UNPR.

În Consiliul CNSAS, PDL va avea trei membri, PNL şi PSD câte doi, UDMR şi UNPR câte un membru. La Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private preşedintele va fi de la PDL, iar vicepreşedintele de la PSD.

În Consiliul Naţional Pentru Combaterea discriminării vor avea câte un membru PSD, UDMR şi UNPR iar în Consiliul de Supravegherea Asigurărilor UDMR va propune un membru.