Zece întrebări importante despre spionajul rusesc în Bulgaria

Zece întrebări importante despre spionajul rusesc în Bulgaria Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Zece întrebări importante despre spionajul rusesc în Bulgaria. În ultimii ani, autoritățile bulgare au expulzat mulți spioni ruși, scrie Deutsche Welle (DW).

Acum au anunțat că au descoperit încă doi spioni ruși. Serviciile bulgare datorează populației din țară răspunsuri la zece întrebări cheie, scrie 24chasa, preluând DW.

Ce a făcut spionajul rusesc în Bulgaria

„Stat ostil” - asta este Bulgaria conform doctrinei oficiale ruse în acest moment. Și împotriva „statelor ostile” se poartă un război hibrid, se face sabotaj, se aruncă în aer depozite de arme, când ar trebui să se efectueze și operațiuni „umede” - manualele KGB, care sunt actuale și astăzi, nu lasă nicio îndoială asupra acestui subiect.

Desigur, pe lângă cele enumerate, au loc și operațiuni clasice de spionaj pe bandă. În ultimii ani, autoritățile bulgare au expulzat o serie întreagă de spioni ruși: diplomați, angajați ai ambasadei, un jurnalist, chiar și preoți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost descoperite presupuse cârtițe rusești în structurile de apărare și poliție ale Bulgariei, iar acum Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) anunță despre încă doi agenți ilegali de informații ruși care au operat sub identități bulgare false.

FSB, GRU și SVR, în disonanță cognitivă că trebuie să spioneze în Bulgaria în mod clasic

Este adevărat că Moscovei îi este în mod sigur puțin ciudat și neobișnuit să spioneze în Bulgaria. Pentru că, nu-i așa, până în urmă cu aproximativ treizeci de ani, serviciile secrete sovietice/ruse se bucurau de acces nelimitat și direct la toate secretele bulgare, iar Securitatea de stat comunistă a Bulgariei era condusă direct de la Moscova: cabinetul spionului șef sovietic la Sofia era în imediata apropiere de cel al ministrului bulgar de interne.

Astăzi, cele trei agenții ruse de spionaj FSB, GRU și SVR sunt cu siguranță într-o permanentă disonanță cognitivă că trebuie să spioneze în Bulgaria în mod clasic. Și probabil tocmai din această cauză, ele eșuează în permanență, mânate de convingerea că se vor descurca cu degetul mic cu „sora mai mică” Bulgaria.

spionaj

Zece întrebări cheie pentru spionajul rusesc

Din această cauză, guvernul bulgar, instituțiile care controlează serviciile secrete și contrainformațiile datorează oamenilor din Bulgaria un răspuns la zece întrebări - cheie:

  1. Ce măsuri de protecție ar trebui luate în diferitele sectoare ale politicii, economiei, apărării etc. împotriva tentativelor de spionaj rusesc?
  2. Cum se pot recunoaște aparent numeroșii spioni ruși, legali și ilegali, și ajutoarele lor bulgare?
  3. Care sunt exact punctele slabe și secretele de care sunt interesați spionii?
  4. Care sunt metodele de pătrundere a spionilor ruși în structurile de stat, economice, politice, de apărare, regionale și internaționale bulgare? (manuale KGB)
  5. Care sunt centrele de spionaj rusesc din țară?
  6. Există partide politice bulgare care facilitează în mod deschis sau secret spionajul rusesc în țară?
  7. Către cine ar trebui să-și îndrepte cetățenii semnalele despre încercările de spionaj rusesc, fără să se teamă de consecințe neplăcute sau de faptul că informația va ajunge în mâinile simpatizanților lui Putin din serviciile bulgare și se va cufunda undeva foarte adânc?
  8. Ce măsuri de reacție ia guvernul bulgar împotriva spionajului rusesc larg răspândit?
  9. Ce ajutor primește Bulgaria de la partenerii săi pentru contramăsuri împotriva serviciilor rusești care operează pe teritoriul unei țări NATO și UE?
  10. De ce guvernul și președintele țării nu au ieșit până acum cu o poziție unitară împotriva operațiunilor secrete rusești în Bulgaria?

Oamenii din Bulgaria, prea puțin pregătiți pentru a contracara spionajul rusesc

Nu mă îndoiesc că aceste întrebări vor provoca imediat comentarii care conțin definiții precum „manie de spionaj”, „vânătoare de vrăjitoare”, „paranoia” și „rusofobie”. Și experții înțelepți în spionaj vor spune că despre astfel de lucruri nu se vorbește cu voce tare, că există proceduri și modalități de a-i speria pe spionii din tufișuri.

Oamenii din Bulgaria sunt nepregătiți. Ultima afirmație ste probabil adevărată într-o oarecare măsură. Dar oamenii din Bulgaria sunt mult prea nepregătiți pentru o rezistență împotriva spionajului rusesc - și tocmai din această cauză, cu societatea civilă trebuie să se vorbească direct. Ca să nu mai vorbim că spionajul în sine a fost și rămâne o profesie foarte murdară.

(Articol de Aleksandr Andreev, DW; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)