„Întrebări esențiale”- Traian Băsescu: „Singurul drum valabil pentru UE este către Statele Unite ale Europei”

„Întrebări esențiale”- Traian Băsescu: „Singurul drum valabil pentru UE este către Statele Unite ale Europei”

Fostul președinte al României a făcut o analiză detaliată a Uniunii Europene în contextul crizei COVID-19. Traian Băsescu a vorbit în cadrul emisiunii „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, despre faptul că „liderii Uniunii Europene au înțeles că împreună reușim, fiecare de capul lui, unii vor reuși, alții, nu”.

„Ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană? S-a discutat cu criza asta COVID că n-a acționat ca o Uniune, că s-a trezit târziu. Va mai exista în forma în care o știm? Se va transforma radical? Ce prevedeți?”

Sunt doar câteva dintre întrebările adresate de jurnalistul Dan Marinescu invitatului său, Traian Băsescu, în emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro. Europarlamentarul a declarat, din start, că este adeptul ideii că Uniunea Europeană „trebuie să îndrepte către Statele Unite ale Europei”.

„Părerea mea este că singurul drum valabil pentru Uniunea Europeană este să se îndrepte către Statele Unite ale Europei. Păstrând specificul național, dar va trebui introdus un sistem comun de taxare, un sistem uniform de pensii, un sistem uniform de salarizare, un sistem uniform de educație, un sistem uniform în multe domenii. Cele care să interconecteze practic națiunile și să le dea aceleași șanse. Șanse egale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, vom avea un haos ca cel de la începutul crizei COVID, în care fiecare stat de capul lui a făcut cum a crezut. Am reușit să facem pulbere Schengen-ul, am ridicat bariere între statele Schengen, am blocat libera circulație a persoanelor. Mai grav, am blocat libera circulație a mărfurilor, a capitalului. Nu mai vorbim de faptul că prostia a fost atât de mare, încât în fază inițială se blocaseră transporturile critice, de medicamente, de echipamente sanitare. Nu mai circulau pur și simplu între statele membre, pentru că toți introduseseră sau marea majoritate introdusese controalele la frontieră. Ori asta a arătat o slăbiciune.

Este adevărat că nu poți să reproșezi foarte multe UE, deși avea instrucțiuni pentru situații de pandemie. Le-am găsit pe urmă: e Directiva 1034 a Parlamentului și a Consiliului cu intrare în execuție imediată, deci 1084 din 2013, publicată în Jurnalul Uniunii Europene, care creează un sistem unic și unitar de acțiune în UE. Numai că fiecare stat și-a făcut propriul plan de acțiune, iar Comisia Europeană nou instalată a fost departe de a prelua coordonarea așa cum cere Decizia 1082”, a declarat Băsescu.

„UE este în pierdere de viteză ca putere globală, în ultimii ani”

„ Ce au înțeles toate statele? Că nu putem reuși decât împreună, iar acest împrumut de recuperare economică și dezvoltare, de 750 de miliarde este proba că împreună putem, fiecare de capul nostru suntem vai de noi. Pentru că suntem atât de interconectați, încât, dacă în România se întâmplă o accelerare a pandemiei, vor suferi și celelalte state. Și atunci, lucrurile trebuie coordonate.

(...) Faptul că ne-am trezit după circa o lună de acțiune abulică și individuală a statelor să ajungem la concluzia că trebuie să cooperăm, mai mult decât atât, că trebuie să împrumutăm la comun niște bani, arată că liderii Uniunii Europene au înțeles că împreună reușim, fiecare de capul lui, unii vor reuși, alții, nu.

Eu sper că, după această criză, se va face o analiză a viitorului Europei. Și vă asigur că nu este niciun alt viitor, decât realizarea Statelor Unite ale Europei. Pentru că nu putem sta în competiția globală.

Oricum, UE este în pierdere de viteză ca putere globală, în ultimii ani. Și nici n-o mai consideră nimeni putere globală. Nici cu Marea Britanie nu era o putere. Unde era puterea deosebită a UE? În capacitatea de a realiza consens. Ori, în momentul de față -sigur, e o pierdere că a ieșit Marea Britanie- dar sunt cel puțin două superputeri globale care nu mai agreează atât de mult consensul: Statele Unite și China. Și noi eram foarte buni să realizăm consensul, noi europenii, când eram partenerii Statelor Unite.

De când Trump ne-a lăsat, fără să mai manifeste o dorință de parteneriat cu UE, Uniunea a început să fie tot mai puțin băgată în seamă. Tot mai puțin chemată”, a spus Traian Băsescu.

„Influența UE este în relație cu țările cărora le asigură finanțări”

„ UE se limitează acum la a-și manifesta influența în relația cu țările cărora le asigură finanțări. Și, prin această pârghie, are o oarecare influență. Dar este clar că, până nu ne consolidăm într-un bloc solid, începem să contăm tot mai puțin. Sunt aventurierii care spun „Trebuie să dobândim autonomie strategică”. Vă pot spune că și aici am participat la discuții extrem de tăioase, eu fiind un adept al soluției să renunțăm la această sintagmă, că nu facem decât să fim caraghioși.

N-ai cum să dobândești autonomie strategică, pentru că nu ai aceleași capacități militare, pe care le are Rusia sau... Din punct de vedere al capacităților militare, începem să fim depășiți chiar de alte state decât de Rusia. În lipsa arsenalului nuclear nu poți să dobândești autonomie strategică. Autonomia noastră este garantată de relația cu Statele Unite în interiorul NATO. Sunt idei de astea care afectează, aș spune eu, chiar și credibilitatea UE.

Ce mă bucur, este că am fost un adept al unui buget foarte mic pentru oamenii ăștia care se ocupă de creat resurse militare ale Uniunii Europene. Și, de unde avusese proiectat un buget de 20 de miliarde, au rămas cu 7 miliarde de euro, care le-ajung pentru industrie, nu și pentru altele.

Ca o concluzie: UE are viitor. Sunt deja destule exemple în care s-a arătat că putem ieși din dificultate numai împreună. Avem criza 2008-2010, când a trebuit să se facă finanțările statelor în criză și unde Germania a fost principalul furnizor de resursă financiară, de-au putut ieși din criză și Spania și Portugalia și Grecia și toți, sigur cu costurile de rigoare.

Iar acum avem a doua probă că împreună reușim, singuri ne încurcăm. Deci, drumul Uniunii Europene este către consolidarea ei și nu către dispersie, așa cum mulți afirmă”, a mai spus Traian Băsescu.