Evenimentul Zilei > Social > „Întrebări esențiale”- Traian Băsescu, despre criza COVID-19: „Trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău!”
VIDEO

„Întrebări esențiale”- Traian Băsescu, despre criza COVID-19: „Trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău!”

În emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, Traian Băsescu a explicat de ce crede că în spatele crizei de coronavirus nu stau conspiraționiștii, ci doar nepăsarea oamenilor vizavi de natură.

Invitatul jurnalistului Dan Marinescu în emisiunea „Întrebări esențiale” a fost Traian Băsescu. Acesta a spus că se așteaptă ca după pandemia de coronavirus să apară și altele.

„Nu pot specula și nici nu pot crede că, în ziua de azi, undeva, pentru că aici ar fi fost o decizie politică, există o minte criminală care să fi aprobat, să fi ordonat o astfel de criză. Nu, nu poate fi. Iese din logică.

Este o criză scăpată de sub control și va trebui să ne așteptăm la alte pandemii. Acest virus atacă plămânii, da? Mâine poate să apară alt virus care să atace ficatul. Poimâine poate să apară un virus care să atace inima. Răspoimâine, unul care să atace creierul.

Trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău! De ce? Pentru că am fost departe de a fi prietenii naturii, noi oamenii. Iar natura își ia mijloacele ei de a se apăra. E vie natura. Gândiți-vă că, datorită încălzirii globale, se dezgheață tundra siberiană. Ce microbi or fi în tundra aia, înghețați de mii de ani? Se dezgheață ghețarii de la poli. Ce microbi or fi în gheața aia? Cine știe?

Deci  cred că omenirea și statele mari, în primul rând, în care dacă punem la un loc și Uniunea Europeană, trebuie să se gândească la un sistem de protejare a oamenilor împotriva pandemiilor viitoare. Pentru că, în mod cert, vor mai fi. Coronavirusul este prima demonstrație”, este de părere europarlamentarul.

„Virusul ăsta e pasionat de soare”

Traian Băsescu consideră că acest virus a apărut accidental, nu e unul creat în laboratoare. Oamenii de știință pot încă să-l controleze. Dacă în iarnă se credea că virusului SARS Cov2 nu-i place căldură, acum, în plină vară caniculară, se dovedește că acest virus iubește căldura.

Pandemia a fost declanșată de un virus natural, nu e un virus artificial, creat în laborator. N-a fost ordonată de nimeni și, după cum vedeți, nimeni n-o poate controla. Se pare că se revigorează și în China. Aduceți-vă aminte că toți spuneau „Vine vara și virusul ăsta nu rezistă la căldură, nu-i place să facă plajă”. Iaca, îi place. E pasionat de soare, se pare”, a declarat Băsescu.

De asemenea, fostul președinte consideră că acest virus nu poate fi controlat nici de oamenii de știință, dar nici de dictatori. Traian Băsescu nu e de acord cu ideea care se vehiculează în presă că „regimurile totalitare au gestionat mai bine pandemia”.

„Uganda raportează că face față pandemiei, sigur e o glumă, că toată populația e infectată, dar n-are niciun mort. Asta e: dictaturile și mint. Nu știu niciun stat care să aibă dictatură și să fie dezvoltat, să aibă mijloace tehnice, tehnologice și să facă față mai bine decât statele capitaliste dezvoltate unei pandemii. N-au mijloace tehnice. N-au mijloace tehnologice. N-au sisteme de sănătate performante. N-au cum să facă față mai bine, cât ar fi el de dictator, că nu poate da ordin virusului”, a mai spus Traian Băsescu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.