Evenimentul Zilei > Politica > „Întrebări esențiale”- „Ludovic Orban merită nota 2!”. Traian Băsescu explică de ce
VIDEO

„Întrebări esențiale”- „Ludovic Orban merită nota 2!”. Traian Băsescu explică de ce

Fostul președinte al României a vorbit despre cele două mari greșeli pe care autoritățile românești le-au făcut în gestionarea crizei de coronavirus, în emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro.

Traian Băsescu a declarat în emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, că autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie în perioada de pandemie. Ba, mai mult de atât s-au felicitat unii pe alții, înainte ca pe ecranul fimlului să scrie „Happy End”.

„Au introdus starea de urgență cu oarecare întârziere, dar au introdus-o. Eroarea formidabilă a fost că n-au făcut testări. Poate la început n-au avut mijloace, dar către sfârșitul stării de urgență erau multe laboratoare aduse în România și mulți oameni instruiți să le opereze.

Au scăpat și la tentația de a o juca politic. Se felicitau, se pupau pe frunte, se medaliau, se admirau. Se admirau până și bărbații între ei de succesul pe care l-au avut în gestionarea pandemiei. În realitate, datorită numărului mic de testări, n-au gestionat nimic și au relaxat măsurile prea devreme.

Eu vă spun ca om politic, nu ca medic. N-aș fi ridicat pentru nimic în lume Starea de Urgență, dacă nu aveam o hartă a focarelor de pandemie, de infecție, la nivel național. Păi, am relaxat măsurile, fără să știu pe ce stau. Este o chestiune elementară și nu-ți trebuie medici pentru asta. Îți trebuie să se facă doar multe teste, adică exact recomandarea OMS-ului, „Testați, testați, testați!”

Și, făcând multe teste, poți să identifici zonele de risc pe care, ori le bagi în carantină regională sau locală, ori le tratezi cu prioritate. Neștiind aceste lucruri, practic pandemia a evoluat sub guvernul nostru, fără ca guvernul să știe ce i se întâmplă. Sau ce se întâmplă populației. Și când s-a făcut perioada de incubație, a bușit la suprafață. Situația actuală este mai puțin datorată nerespectării regulilor de către români, cât este datorată neevaluării corecte la momentul Stării de Urgență. Acesta este punctul meu de vedere”, a subliniat Traian Băsescu.

Traian Băsescu despre Ludovic Orban: „Nu poți să fii o legumă”

Întrebat de jurnalistul Dan Marinescu ce notă i-ar da premierului Orban „pentru perioada asta cât a gestionat”, răspunsul lui Traian Băsescu a fost atât de prompt, încât a tăiat finalul întrebării.

„2! (mod exclamativ, n.e.) 2. ( mod enunțiativ și repetativ, n.e.) Putea să stea într-o seară să se gândească, „Măi, am ajuns prim ministru, cum fac eu să duc acest lucru până la capăt?” Să-și dea seama unde sunt golurile și să acționeze. Nu poți să fii ca o legumă să spui „Să văd ce îmi spune doctorul. Să văd ce îmi spune guvernanta”. Domnule, ca premier, conduci!

Scrie în lege că conducerea acțiunii o are comandantul operațiunii sau nu știu cine. Dar este subordonatul tău. Îi chemi, faci strategiile, îi atenționezi. Deci nu implicare de asta așa, doar să…, de operetă… Îți sufleci mâinile, te așezi în capul mesei, îi pui în stânga și în dreapta și „hai vorbiți”. Pentru că, dacă îi și aduni zilnic să ai comunicare cu ei, și desprinzi foarte multe lucruri care trebuie făcute și nu-s corelate”, a declarat Traian Băsescu.

„Se aduna Trio Do-Re-Mi acolo, la ministerul de Interne, și lătra ordine către țară”

Băsescu a mai spus că autoritățile nu au luat în seamă Regulamentul Sanitar Internațional, la care România este parte și este tratat interguvernamental, ratificat de Adunarea Generală ONU. Acest Regulament presupune două lucruri fundamentale în tratarea pandemiilor.

Primul: trebuie să respecți drepturile fundamentale sau să le protejezi. Ce-au făcut ai noștri? Au aplicat carantina ca niște mameluci. Venea omul de afară, îl băga în carantină 14 zile, după 14 zile îi dădea drumul. Nu așa se face. Te duce la centrul de carantină și, primul lucru care ți se face, este să-ți facă analizele. Dacă nu ești infestat, îți dă drumul a doua zi, când îți vine rezultatul la analize. Dacă ești virusat, te trimite la spital. Dar nu te ține 14 zile în carantină, și-ți dă drumul și fără să-ți facă analizele. Păi, mulți dintre ei s-au îmbolnăvit în centrele de carantină. (…) Deci asta a îndârjit populația, acest abuz de a mă ține 14 zile și care e în contradicție flagrantă și cu Regulamentul Sanitar Internațional, pe care, repet, România l-a semnat și cu Constituția țării. E un abuz să vină statul să mă ia și să mă țină 14 zile, fără o motivație. (…)

Altă greșeală. Și, dacă ar fi citi Regulamentul Sanitar Internațional, ar fi văzut. Recomandarea OMS este ca abordările publice ale demnitarilor responsabili să fie prietenoase. Pentru a realiza un parteneriat cu populația căreia îi impui niște măsuri. Ce-au făcut ai noștri? Se aduna Trio Do-Re-Mi acolo, la ministerul de Interne, și lătra ordine către țară, răstiți toți, parcă le spuneau să ia pușca și să plece la război.

Vela, autoritar. Ministrul Sănătății, și el își mitralia ordinele. Și nu mai vorbim de Arafat, care parcă comandă să iasă din tranșee poporul și să plece la război. Nu se paote. Au creat o respingere pentru modul cum este gestionată (criza de coronavirus n. e.), n-au discutat, n-au explicat populației. Populația n-a avut niciodată explicații câți oameni se testează, să știe.

(…) Și ca mod de adresare au greșit. Și ca mod de aplicare a soluțiilor de carantină și izolare, cu un dispreț suveran față de drepturile fundamentale”, a conchis Traian Băsescu.