Decizia luată de Austria a luat prin surprindere întreaga Europă. Chiar dacă oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta cu privire la restricțiile impuse de autorități, Parlamentul de la Viena nu cedează, ci din contră. Ei introduc o nouă măsură, o premieră pentru întreaga Uniune Europeană: vaccinarea obligatorie a tuturor adulților.
Austria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a introdus vaccinarea obligatorie în rândul populației adulte. Chiar dacă sunt numeroase proteste, se pare că autoritățile sunt decise să nu cedeze și să continue lupta împotriva virusul SARS-Cov-2.
Proiectul de lege a fost anunțat încă din luna noiembrie, pentru a impulsiona campania de vaccinare șovăielnică. Joi, 20 ianuarie, acesta a fost aprobat cu o largă majoritate, 137 de voturi pentru, 33 împotrivă. Proiectul a fost susținut și de conducerea partidelor social-democrat și liberal, singurii care s-au opus fiind extrema dreapta, în numele apărării libertăților individuale.
Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie, însă faza controalelor va începe abia la mijlocul lunii martie, pentru a le oferi șansa recalcitranților să se vaccineze, transmite AFP citat de Agerpres.
„Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament.
Oficialul a recunoscut că că subiectul „face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate”.
Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății, este total împotriva vaccinării și aduce acuzații grave. Acesta susține că decizia autorităților este „un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”. „Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior”, a mai spus el, promițând să sfideze legea.
Vaccinarea obligatorie a tuturor adulților vine și cu sancțiuni. Persoanele care nu se imunizează anti-COVID ar putea fi amendate cu până la 3.600 de euro. Totuși Guvernul nu vrea să aplice sancțiuni financiare, așa că va ierta persoana în cauză dacă se vaccinează în termen de două săptămâni.
72% din populația din Austria este vaccinată, însă rata este sub Franța și Spania. Ministrul Sănătății vrea să obțină o rată a imunizării cât mai mare, precizând că mai sunt un milion și jumătate de adulți de convins.
Decizia a venit pe fondul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Potrivit rapoartelor emise de autorități, joi au fost confirmate aproape 30.000 de persoane infectate cu COVID-19.