Ministerul Finanțelor demarează o nouă sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare. Perioada anunțată de autorități este 15 iunie - 26 iulie, inclusiv. Vor fi instituite scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.
Pe 15 iunie 2022 Ministerul Finanțelor deschide o nouă sesiune pentru depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.807/2014. Aceste scheme de finanțare au ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, cu modificările și completările ulterioare.
În prezent, mai sunt în analiză încă 29 de cereri depusă în sesiunea anterioară, încheiată pe 3 februarie. Având în vedere acest aspect, nu se poate stabili cu exactitate bugetului rămas, din valoarea totală a schemei de finanțare de stat. În funcție de proiectele depuse, bugetul sesiunii va fi majorat până la atingerea bugetului total al schemei de ajutor de stat în valoare de 6.380 milioane lei, odată cu aprobarea rectificării bugetului de stat aferent anului 2022.
Sesiunea are o durată de 30 de zile lucrătoare, timp în care sunt depuse cererile pentru finanțare.
Unde se depun cererile pentru finanțare
Cei interesați de acest program de finanțare pot depune cererile la Registratura Generală a Ministerului Finanțelor, situat pe Bd. Libertății, nr.16, sector 5, București. Pe plic trebuie să fie menționat: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.807/2014”.
Cererile pot fi depuse până pe 26 iulie, inclusiv și trebuie să conțină documente justificative.
Ministerul Finanțelor, prin Direcția Generală Ajutor de Stat, organizează întâlniri tehnice cu operatorii economici care intenționează să depună cereri pentru finanțare. Acestea au ca scop clarificarea prevederilor schemei de ajutor de stat, instituite prin H.G. nr.807/2014, cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea întâlnirii tehnice se face prin email.
Operatorii economici se pot informa cu privire la schema de ajutor financiar de la rubrica „Investitorul informat-Ajutor de stat” sau au posibilitatea de a adresa întrebări cu privire la lucrurile neclare. Orice întrebări, sesizări și solicitări de clarificări referitoare la prevederile acestui mecanism de finanțare pot fi adresate prin intermediul platformei dedicate, aflată la dispoziția operatorilor economici la rubrica – Formular întrebări.
Proiectul a intrat în vigoare în 5 august 2020, atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial al României Hotărârea Guvernului nr.598/2020 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 332/2014.