Intră în vigoare de la 1 iulie! Ce trebuie să facă români care vor să se vaccineze împotriva COVID 19

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a explicat cum se va proceda din 1 iulie cu vaccinarea. Românii se vor putea vaccina doar în cabinetele medicilor de familie, iar centrele de imunizare vor fi închise.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat că vaccinarea se va face doar în cabinetele medicilor de familie, iar centrele de imunizare vor fi închise.

„Prin urmare, perioada de tranziţie de la vaccinarea de tip „campanie” împotriva COVID-19 la vaccinarea că parte a programului naţional de vaccinare al Ministerului Sănătăţii se va încheia pe 30 iunie. Până la această dată inclusiv, toţi cei care doresc să se vaccineze (cu doza 1, 2 sau 3) o pot face atât la punctele de vaccinare care funcţionează în continuare, cât şi la cabinetele medicilor de familie.

Din 1 iulie, toate punctele de vaccinare îşi vor înceta activitatea, iar dozele de vaccin vor fi făcute exclusiv de către medicii de familie”, precizează Andrei Baciu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a transmis că românii nu trebuie să uite de COVID-19, iar vaccinarea este singura soluție pentru a scăpa de pandemie. Acesta a mai precizat că este foarte important ca persoanele cu alte afecțiuni să se imunizeze.

Centrele de vaccinare vor fi nevoite să își închidă activitatea și să trimită toate documentele aferente desfășurării activității de vaccinare. Informațiile vor ajunge la nivelul autorității publice locale, cu informarea Direcției de sănătate publică județene sau a Municipiului București.

Noi schimbări în sistemul medical

Românii nu vor beneficia doar de vaccin în cabinetul medicilor de familie. Doctorii pot acorda în continuare consultații medicale online pentru pacienții cu afecțiuni cronice și boli cu potențial endemo-epidemic. Terapiile psihiatrice și ședințele la psihologii și logopezi se pot face în mediul online. Pacienții nu vor avea nevoie de cardul național de asigurări sociale de sănătate pentru consultațiile la distanță.

Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după ieșirea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, dar și a oamenilor diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se vor face în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.