Aflată într-un permanent război cu Bruxelles-ul, accentuat în prezent de prietenia lui Orban Viktor cu Vladimir Putin, Ungaria primește aproape numai critici de la instituțiile UE. Dar iată că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, laudă acum Budapesta, din postura de procuror general european.
Zilele trecute ministrul ungar de justiţie Judit Varga a reacţionat la faptul că procurorul european Laura Codruţa Kövesi, directorul EPPO cu sediul în Luxemburg, a făcut într-un interviu acordat unei publicaţii declaraţii pozitive despre Ungaria cu prilejul împlinirii unui an de la funcţionarea instituţiei europene, în cadrul cărora a evidenţiat următoarele: „autorităţile statelor membre UE nu manifestă disponibilitatea necesară pentru a recâştiga banii dispăruţi în valoare anuală de peste 10 miliarde rezultate din înşelăciuni”, scrie Magyar Nemzet.
Kövesi a afirmat între altele şi că autorităţile abilitate nu strâng anual impozite în valoare de aproximativ 130 miliarde euro, din care 30-60 miliarde se pierd în urma fraudelor sau sunt „pur şi simplu furaţi” din banii statului. Potrivit afirmaţiilor sale, încă de la începutul înfiinţării EPPO, cât şi ulterior s-a întâmplat ca guvernele să nu ia în serios munca de procurori nici dacă erau membri ai instituţiei sau nu.
În timp ce procurorul general a menţionat exemple negative în cazul Sloveniei sau Poloniei, a menţionat drept exemplu pozitiv Ungaria. După cum a afirmat, nici Ungaria nu era dispusă să adere la organizaţia UE, dar până acum a răspuns pozitiv la toate solicitările Parchetului.
Potrivit opiniei exprimate pe Facebook de Judit Varga, „în ce ne priveşte, noi suntem adepţii parteneriatului bazat pe respect reciproc la toate platformele europene”.
De altfel, procurorul general ungar Péter Polt a formulat la şedinţa din Viena a organizaţiei Network din care fac parte toate parchetele statelor membre UE, că scopul înfiinţării EPPO a fost protecţia intereselor financiare ale UE. Deşi Ungaria nu s-a alăturat organizaţiei din cauza unor motive de principiu, încearcă să apere la fel sau chiar şi mai eficient interesele financiare ale UE, asemenea EPPO.
Din această instituţie cu sediul la Luxemburg fac parte 22 de state membre UE, însă în afara Ungariei nu au dorit să facă parte nici Polonia, Suedia, Irlanda sau Danemarca. Danezii şi irlandezii nu participă la executarea măsurilor de justiţie şi de ordin intern. La rândul său Ungaria a explicat atitudinea sa afirmând ca funcţionarea organizaţiei nu este în acord cu Constituţia ţării.
EPPO are datoria să se ocupe de infracţiunile care aduc atingere bugetului UE, printre care frauda, corupţia şi spălarea de bani, respectiv determină protecţia intereselor financiare ale UE. (Traducerea: Imola Stănescu, RADOR)