Al doilea portavion chinez se află în strâmtoarea Taiwan-ului, în misiune de „teste”
Anunțul a fost făcut luni de Beijing, ca răspuns către Taipei, unde a fost denunțată o manevră de „intimidare”.
„Nu vizează nicio țintă specifică și nu are nicio legătură cu situația actuală", a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Chineze, Cheng Dewei, pe rețelele de socializare.
Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a acuzat China de „intimidare” după ce a trimis duminică portavionul, primul construit integral în China, în strâmtoarea Taiwan, informează Epochtimes.
Joseph Wu a declarat într-un tweet că Beijing intenționează să "intervină în alegerile din Taiwan". „Alegătorii nu vor fi intimidați!”, a adăugat el, referindu-se la miza alegerilor programate pentru ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al marinei chineze a declarat că nava, care încă nu a intrat oficial în serviciu activ, a intrat în Marea Chinei de Sud după ce a navigat în strâmtoarea care separă Taiwanul de continent.
Aceasta misiune are drept scop „teste de cercetare științifică și instruire de rutină”, a adăugat el. Beijing-ul revendică Taiwan-ul, o insulă guvernată separat de continentul chinez, începând din 1949 și nu exclude utilizarea forței pentru a-și restabili suveranitatea.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat duminică că a trimis nave și avioane pentru a monitoriza îndeaproape mișcările portavionului chinez. Nave americane și japoneze urmăresc și ele nava.
China are până în prezent un singur portavion operațional: Liaoning. Construit de fosta URSS și cumpărat din Ucraina, el a fost admis la serviciu activ în 2012.
Al doilea, cunoscut până acum sub denumirea "Type-001A", a fost lansat în 2017 și a efectuat deja încercări pe mare.
Este propulsat de un motor ( non-nuclear) și poate transporta aproximativ 40 de aeronave. Un al treilea portavion este în prezent în construcție, potrivit presei oficiale.
Cu un singur portavion funcțional în prezent, China este încă mult în spatele Statelor Unite (11 portavioane) și la același nivel cu Rusia (1), Franța (1), India (1) și Regatul Unit (1), potrivit lui Nick Childs, specialist naval la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Marea Britanie.