Evitaţi consumul de alcool în timpul zilelor caniculare deoarece riscaţi să vă deshidrataţi. Berea băută în exces vara creşte riscul de diabet. Seara, vă puteţi delecta cu un pahar de vin roşu.
Următoarele două zile se anunţă caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Pentru ca organismul să poată suporta temperaturile ridicate nu consumaţi alcool. Seara, puteţi savura totuşi 1-2 pahare de vin roşu. "Alcoolul consumat pe timp de caniculă creşte deshidratarea, iar asta se întâmplă în condiţiile în care oricum organismul pierde lichide şi minerale prin transpira-ţie. Eu recomand ca în perioada când este soare să nu se consume alcool deloc, iar pentru hidratare să se bea apă cu lămâie", spune Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie. Berea "usucă" organismul Cea mai mare tentaţie pe timp de caniculă este berea, însă specialiştii avertizează că este cea mai "păcătoasă". "Atunci când bei bere ai senzaţia că te hidratezi pentru că este rece, însă berea este cel mai nerecomandat lichid, pentru că prin fermentarea cerealelor rezultă o substanţă care agresează pancresul, ceea ce face ca riscul de apariţie a diabetului să fie foarte ridicat", explică nutriţionistul Mihaela Bilic. Un pahar de vin roşu, seara Seara, când căldura se mai domoleşte, puteţi bea un pahar de alcool. Cel mai recomandat este vinul roşu, pentru că are antioxidanţi, iar cantitatea de alcool conţinută nu este mare. În plus, are efect protector cardiovascular, iar resveratrolul, pigmentul din coaja strugurelui negru, are beneficii pentru sănătate (scade colesterolul din sânge, previne ateroscleroza şi apariţia bolilor cardiovasculare). "Ideea de a bea şpriţ, sau alcool alternat cu apă este foarte bună, pentru că alcoolul se metabolizează în ficat şi se elimină cu ajutorul apei", completează medicul Mihaela Bilic. Un exces de alcool poate avea efecte nefaste, pentru că afectează toate organele, de la creier până la rinichi.