O măsură luată de autorități a enervat foarte mulți credincioși, iar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a reacționat dur.
Din cauza extinderii pandemii de coronavirus, autoritățile au decis că, în acest an, unul dintre cele mai mari pelerinaje din România, cel de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu se va desfășura la fel ca în anii precedenți. Astfel că moaștele au rămas în interiorul Catedralei din Iași. Într-un mesaj postat pe contul de Facebook, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, spune că pelerinii au fost discriminați de decizia de-a interzice deplasarea la acest mare eveniment religios.
„Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini - de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare”, a scris preotul Constantin Sturzu pe rețeaua de socializare.
Restricții peste restricții
Clericul anunțase anterior că racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă joi dimineață, așa cum era programat inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. De asemenea, sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva.
În contextul extinderii cazurilor de coronavirus și în țara noastră, Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat mai multe decizii pentru limitarea pandemiei. Una dintre acestea vizează interzicerea pelerinajelor religioase. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.
„Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți”, a afirmat Raed Arafat.