Evenimentul Zilei > EVZ Special > Interviurile 2+1. Marian Petrache: Miniştrii PNL care au trădat şi-au arătat caracterul | VIDEO
Interviurile 2+1. Marian Petrache: Miniştrii PNL care au trădat şi-au arătat caracterul | VIDEO

Interviurile 2+1. Marian Petrache: Miniştrii PNL care au trădat şi-au arătat caracterul | VIDEO

Şeful campaniei electorale a PNL, Marian Petrache, crede că acest partid îşi va reveni după desprinderea din USL şi a spus că nu crede în declaraţiile de dragoste venite din partea lui Victor Ponta.

Marian Petrache arată că unii din alegătorii liberali au fost nemulţumiţi de retragerea din Guvern pentru că aveau nevoie de protecţie în faţa abuzurilor pe care PSD le-ar putea face, după modelul din perioada 2000-2004.

Evenimentul zilei: Credeţi că este posibilă refacerea USL?
Marian Petrache: Din punctul meu de vedere, categoric, nu. Eu cred că PSD nu s-a gândit niciodată că noi am putea pleca de la guvernare. Ei aveau planurile lor, dar mai spre vară, când nu am mai fi avut timp să ne transformăm în Opoziţia credibilă, în bătălia pentru Palatul Cotroceni.
Din sondaje pare că PNL-ul a avut de pierdut din ruperea USL.
– A avut mai mult de pierdut, pentru că electoratul PNL este altceva. Atunci când am luat decizia să plecăm de la guvernare, am sunat oameni care nu sunt de partid, dar votează PNL, şi mi-au spus: "Nu, nu plecaţi! Cum să plecaţi? Aţi uitat ce am păţit în perioada 2000-2004, când era plin de controale şi eram chinuiţi?" Staţi acolo că aşa ne protejaţi. El, electoratul ăsta, e supărat pe noi. Nu va vota cu altcineva, dar este supărat până va înţelege demersul nostru.
Sunt foarte multe declaraţii de dragoste din zona PSD spre PNL. Care este scopul?
– Nu cred în sinceritatea lor. Victor Ponta este conştient că, dacă nu ciupeşte o parte din electoratul de Dreapta el nu are cum să iasă preşedinte. Toată poziţionarea lui, de când este prim-ministru, este mai degrabă de centru-dreapta. Vorbesc de poziţionare prin discurs, nu prin faptă. Tot timpul se spune: vom reduce cu 5% CAS-ul dacă: profitul reinvestit nu va mai fi impozitat; dacă pensiile cresc dacă mediul de afaceri produce banii pentru a se putea lua această măsură cu care toată lumea este de acord.
Cât ar trebui să ia Ponta din zona de dreapta pentru a ajunge preşedinte?
– Astăzi, pe toate sondajele, ei mai mult de 43% nu pot să ia. Deci cam 8%.
Care-i efectul mişcării lui Tăriceanu, şi asupra electoratului, şi asupra membrilor de partid?
– Dacă mă refer la membri, a fost un gest de neînţeles. Dacă vă referiţi la alegătorii PNL, cred că am suferit o pierdere, care se va recupera în timp.
De ce foştii miniştrii liberali din guvernul Ponta au părut atât de apropiaţi de premierul PSD?
– Dvs. spuneţi au părut, eu vă spun, direct: au fost foarte apropiaţi şi nu vreau să comentez mai mult. Ne place, nu ne place, miniştrii sunt numiţi politic. Tu nu ajungi ministru decât dacă un partid te nominalizează. Tu în loc să fii loial acelui partid, nu ştii cum să-l trădezi mai repede, mi se pare că îţi arată caracterul.
Cât speraţi să luaţi la europarlamentare?
– Ce fac eu în PNL este o noutate. Până acum ne propuneam, fiecare filială, să luăm 25% şi nu se întâmpla nimic. Gândiţi-vă că, la ultimele europarlamentare, noi am luat 14 şi 11%… nişte rezultate sub potenţialul PNL de la momentul acela. De data aceasta, eu consider europarlamentarele ca o semifinală pentru prezidenţiale. Ele au un impact mult mai mare şi trebuie tratate ca atare. Din acest punct de vedere, PNL-ul trebuie să fie între două limite. Trebuie să aibă un scor care să se poată raporta la PSD, care va avea candidat în turul doi la prezidenţiale. Altceva: dreapta trebuie să dea un semnal că în jurul acelui partid pot fi adunate voturile pentru bătălia de la Cotroceni. PNL-ul trebuie să ia cel puţin cât PMP şi PDL la un loc. Ne-am propus un cui: 25%. Pornind de la acel cui, am încercat să aducem ţinta pentru fiecare filială în parte astfel încât să ne apropiem cât mai mult.
Care sunt filiale de la care vă aşteptaţi cel mai mult?
– Firesc cele care au preşedinte de Consiliu Judeţean sau primar de reşedinţă de judeţ.
Intrarea în PPE e plauzibilă?
– Toată lumea îşi doreşte să avem un partid "fată mare". PNL dacă se înţelege cu PSD e rău, dacă se înţelege cu Băsescu e rău, dacă vrea la PPE e rău. Indiferent ce facem e rău. În Europa sunt două curente politice mari. Ar fi rău pentru România să aibă reprezentări puternice în cele două curente, astfel încât să aibă un cuvânt de spus şi avantajele de rigoare? Sunt discuţii, dar nu s-a luat o decizie. Domnul Frunzăverde nu a fost mandatat, dar este apropiat de acea zonă.
"Victor Ponta este conştient că, dacă nu ciupeşte o parte din electoratul de Dreapta, el nu are cum să iasă preşedinte."
Marian Petrache, şeful campaniei electorale a PNL

"Dacă PSD ia sub 40% la europarlamentare, adio Cotroceni"

Antonescu a spus că demisionează dacă nu se atinge o anumită ţintă la europarlamentare. Dvs. aţi demisiona?
– Categoric, da. El a vrut să dea un semnal de responsabilitate. Ţinta lui nu este să-şi dea demisia, ci să câştige prezidenţialele. Dar dacă nu obţii un minim, este o chestie de demnitate.
Există o alternativă în partid?
Crin Antonescu va pleca oricum. Noi ne dorim să fie la Cotroceni. Nu e cineva în PNL care să se poziţioneze detaşat. PNL n-a fost niciodată un partid care să trăiască printr-un om.
Klaus Iohannis?
– E un om deosebit, dar, ca să fii ales în fruntea partidului, trebuie să-l cunoşti, să creezi simpatii, ca în orice organizaţie.
Trebuie să mai treacă timp ca să fie asimilat.
– Ţine tot de el. Dacă şi-ar propune, ar fi foarte uşor, având în vedere personalitatea lui. Dar trebuie să-ţi doreşti lucrul acesta şi să transmiţi că-l vrei. Personal nu am simţit la domnul Iohannis că-şi doreşte acest lucru neapărat.
Tandemul Antonescu-Iohannis ar vinde?
– Să vă spun altceva: să presupunem că suntem în noiembrie, Antonescu câştigă alegerile, se încearcă o altă majoritate. Nu văd cum să dea altcineva decât PNL-ul prim-ministru până în 2016. Aţi văzut că Ponta spune mereu: mă decid după 25 mai. Categoric vrea să vadă şi rezultatul la europarlamentare – eu îl văd sub 40%. Dacă ia 38-39% sigur e în afara Cotroceniului.
Deci dacă ia sub 40%, candidatura lui Ponta se dezumflă?
– Eu spun că dacă PSD ia sub 40% trebuie să îşi ia categoric "adio" de la Cotroceni. Dacă Ponta anunţă că va candida, vă daţi seama ce măcel o să fie acolo pentru viitorul preşedinte al partidului şi posibil prim-ministru. Vă aduceţi aminte în 2004, că, în turul II, PSD îşi făcea socotelile cine să fie miniştri, prim-ministru.
Credeţi în tandemul Ponta-Tăriceanu?
– Nu se potrivesc, nu există alchimia necesară pentru acest cuplu politic. Mai ţineţi minte ce părere avea dl. Ponta despre dl. Tăriceanu prin 2007?
Cu cine aţi vrea să faceţi majoritate, dacă PNL câştigă alegerile prezidenţiale?
– La o discuţie până să ieşim noi, Crin zice: dacă facem guvernul, cu cine îl facem? Şi eu am zis: cred că în situaţia actuală, cu guvern de uniune naţională ar fi varianta cea mai fezabilă până la prezidenţiale, ca să fie linişte în ţară. Şi el a zis: nu, cu PSD ca să vadă şi ei cum e să lucrezi cu prim-ministru de la PNL.
Credeţi că vă înţelegeţi cu PDL?
– Atâta timp cât un partid are un scor şi PD-ul avea 17-18%, până să apară Mişcarea Populară, nu eu trebuie să-l etichetez. Cetăţeanul îl etichetează. Unul din motivele pentru care ne-am despărţit de PSD este că se îndreaptă spre PSD-ul din 2004, adică Partidul-Stat. Atunci am luptat ca să dăm la o parte partidul stat. De ce m-ar condamna cineva că fac o înţelegere cu PD-ul pentru un gest nobil?

"PSD va da la o parte perdeluţa care-i acoperă chipul"

Cum se comportă PSD-iştii în teritoriu cu liberalii?
– Comanda de la Centru este una de tatonare, de expectativă, nu un atac direct. Sunt şi zone unde oamenii nu îşi pot stăpâni pornirile: Iaşi, de exemplu. Acolo e un atac clar la PNL. Eu cred că pe măsură ce ne apropiem de europarlamentare, care au o miză foarte mare, cred că PSD îşi va da la o parte această perdeluţă cu care îşi acoperă chipul şi ne vor toca peste tot.
Funcţionează înţele­gerea cu Firea la Ilfov?
– Oamenii ne judecă după realizări şi avem multe obiective în lucru. Îmi doresc linişte. Avem multe proiecte: cu apa, cu Spitalul Judeţean de 15 milioane de euro, dar, cel mai important, avem multe proiecte care sunt în pregătire, intermodalul de la Moara Vlăsiei, 150 milioane de euro, parcul tehnologic şi ştiinţific de la Măgurele unde se face laserul. Am majoritate liniştită în CJ. Pe perioada când eram în ceartă, toate deciziile luate în Consiliu erau atacate la Prefectură. A fost măcel total. Acum am discutat cu Firea şi văd că e bine.
Nu credeţi că PSD are capacitate foarte mare de mobilizare?
– Cea mai mare. PSD are un număr de votanţi, depinde la ce se raportează acel număr de votanţi. Dacă şi celelalte partide îşi aduc oamenii la vot nu au cum să ia peste 40%. Niciodată PNL nu s-a mobilizat bine la europarlamentare. De data asta, PNL are toate motivele să fie foarte bine mobilizat şi să ne aducem şi noi măcar 90% din cei care au intenţia să ne voteze.
Le daţi o temă care să-i aducă la vot sau vă bazaţi pe organizare?
– În mediul rural şi aici e valabil pentru toţi, organizarea e cea care hotărăşte. În mediul rural e vorba de dorinţa primarilor de a mobiliza, pentru că primarul este cel care mobilizează. În mediul rural e vorba de mesajul politic. PNL va creşte în opoziţie în mediul urban. PNL are un electorat mai ciudat. Din 20% stabil: 11% se află în mediul rural şi 9% în mediul urban, până să ne rupem. Sper să creştem în mediul urban.
CITIȚI ȘI:

  • Antonescu l-a împuternicit pe Marian Petrache să semneze toate documentele PNL din procesul alegerilor europarlamentare
  • Liberalii se sacrifică pentru a-l face pe Antonescu preşedinte
  • Crin Antonescu îşi apără candidatura de Iohannis
  • Tandemul Crin Antonescu – Klaus Iohannis, concurat de Victor Ponta – George Maior
  • Sondaj INSCOP: Ponta creşte în faţa lui Antonescu. Iohannis, mai bine plasat decât preşedintele PNL
  • Crin Antonescu nu exclude o candidatură a lui Iohannis la Cotroceni, dacă acesta va avea o intenție mai bună de vot. VEZI ce spune Iohannis