Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIUL ZILEI. Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: „Vom înfiinţa creşe la locul de muncă al părinţilor”
INTERVIUL ZILEI. Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: „Vom înfiinţa creşe la locul de muncă al părinţilor”

INTERVIUL ZILEI. Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: „Vom înfiinţa creşe la locul de muncă al părinţilor”

Şeful ministerului vorbeşte despre ajutoare pentru pensionari şi stimularea natalităţii.

Ministerul Muncii a fost în centrul a numeroase dispute în ultima perioadă. De la scandalurile cu asistenţi maternali, până la cele legate de drepturile pentru pensionari sau pentru taţi, la toate s-au căutat răspunsuri aici.
Ministrul Claudia Boghicevici vorbeşte despre strategiile pe care le are în vedere pentru perioada următoare, în domenii pe care le păstoreşte.
Evenimentul zilei: Aveţi planuri în privinţa stimulării natalităţii?
Claudia Boghicevici: Nu avem doar planuri, avem în lucru deja o strategie demografică, în care punem accent pe stimularea natalităţii.
Suntem îngrijoraţi de evoluţia demografică din România, pentru că populaţia scade şi în acelaşi timp îmbătrânirea este accentuată. Îmbătrânirea populaţiei va duce, în timp, la dezechilibre grave pe piaţa muncii, în sistemul de pensii, de asistenţă socială, sistemul asigurărilor de sănătate. Am decis să reactivăm Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare.
Primul element pe care noi ni-l propunem în cadrul planului de acţiune este dezvoltarea reţelei de creşe şi grădiniţe. Ne dorim să dezvoltăm un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, să atragem alături de noi primarii, să realizăm un parteneriat public-privat între autorităţile locale şi marile întreprinderi. De exemplu, există în zonele industriale mai multe întreprinderi care au identificat un teren și vor putea să realizeze o grădiniță modulară.
Noi le punem la dispoziție macheta. Sunt lucruri care se pot realiza prin acest parteneriat public-privat, care în domeniul social nu a fost dezvoltat până acum.
"Vom înfiinţa creşe la locul de muncă al părinţilor" cu Ministerul Dezvoltării, să atragem alături de noi primarii, să realizăm un parteneriat public-privat între autorităţile locale şi marile întreprinderi. De exemplu, există în zonele industriale mai multe întreprinderi care au identificat un teren şi vor putea să realizeze o grădiniţă modulară. Noi le punem la dispoziţie macheta. Sunt lucruri care se pot realiza prin acest parteneriat public-privat, care în domeniul social nu a fost dezvoltat până acum.
Vom înfiinţa astfel creşe şi grădiniţe la locurile de muncă ale părinţilor. Pentru că o mamă se va simţi mult mai în siguranţă atunci când, în pauza de masă poate să coboare, să-şi vadă copilul. Sau, pe o cameră video, să poată să vadă ce se întâmplă în grădiniţa care e foarte aproape de locul de muncă. Vom înființa astfel creșe și grădinițe la locurile de muncă ale părinților.
Pentru că o mamă se va simţi mult mai în siguranţă atunci când, în pauza de masă poate să coboare, să-şi vadă copilul. Sau, pe o cameră video, să poată să vadă ce se întâmplă în grădiniţa care e foarte aproape de locul de muncă.
Care sunt rezultatele sistemului actual al concediului de maternitate, dupa ultimele modificări care le ofera mamelor posibilitatea să aleagă dacă stau acasă un an sau doi?
Noi am venit cu un stimulent pentru mămicile care doresc să se întoarcă mai devreme la muncă, iar acest lucru a avut rezultate extraordinare pentru noi. Mamele îşi doresc să armonizeze cariera cu viaţa de familie şi au apreciat acest îndemn pe care noi l-am acordat pentru întoarcerea la serviciu.
Cam 40% dintre cele îndreptăţite au apelat la acestă metodă. Nu ne-am aşteptat ca acest stimulent să aibă asemenea impact, dar s-a dovedit că a fost o măsură foarte bună.
Cum se corelează creşterea vârstei de pensionare cu un număr mare de tineri care nu îşi găsesc job?
În ceea ce priveşte gradul de ocupare, noi avem probleme la tinerii între 16 şi 25 de ani şi populaţia peste 55 de ani. Aici lucrăm la o politică pe care am numit-o "Aur pentru aurul alb al naţiunii". De exemplu, o învăţătoare care a lucrat 30 de ani şi vrea să continue, poate lucra într-un program part-time, la un after school sau un centru realizat de un mediu privat. Ne dorim ca persoanele care sunt active şi îşi doresc să rămână pe piaţa muncii să poată face acest lucru.
"O mamă se va simţi mai în siguranţă când, în pauza de masă, poate să coboare, să-şi vadă copilul."
Ministrul Claudia Boghicevici

CARTE DE VIZITĂ
CLAUDIA BOGHICEVICI Ministrul Muncii

  • Doctor în Ştiinţe Economice.
  • A fost director general adjunct economic al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
  • Licenţiat al Universităţii "Aurel Vlaicu", Facultatea de Ştiinţe Economice.

CAS redus, în 45 de zile
Ministrul Muncii a prezentat ieri detalii despre condiţiile în care pensionarii care au venituri peste 741 de lei vor fi afectaţi de noile regule privind contribuţia la fondul de sănătate. "Legea nu se aplică retroactiv, ci în 45 de zile după data de 13 martie, când Curtea Costituţională (CC) a dat decizia, timp în care va exista un cadru legal".
CC a decis că pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim. Pentru a primi banii, pensionarii nu trebuie să depună nicio cerere.