ADEVĂRUL DESPRE DEZASTRUL DIN TVR. Membru în CA: "Praful așternut peste TVR se poate transforma în beton". PLUS. Televiziunea are 2463 de angajați și datorii de 756 de milioane lei!

ADEVĂRUL DESPRE DEZASTRUL DIN TVR. Membru în CA: "Praful așternut peste TVR se poate transforma în beton". PLUS. Televiziunea are 2463 de angajați și datorii de 756 de milioane lei!

Situația din TVR a iscat numeroase discuții. Este foarte greu de înțeles cum supraviețuiește o instituție media care acumulează datorii uriașe la bugetul de stat, iar Fiscul nu face nimic. Am realizat un interviu cu Cătălin Blebea, fost ziarist și manager de presă, membru în Consiliul de Administrație al TVR, numit de PSD, pentru a înțelege ce se întâmplă cu această instituție. N-am primit vreun răspuns definitiv, dar măcar s-a conturat un tablou al situației actuale.

Dan Andronic: Care este situația TVR din punct de vedere financiar? De ani de zile vedem cum este finanțat de la buget un mastodont pentru care nu funcționează aceleași reguli din economie ca și pentru ceilalți competitori. Vorbim de datorii de multe milioane de euro la bugetul statului, acumulate an de an, de ai impresia că în cazul TVR se încearcă aplicarea regulii "Too big to fall"! Deci care este situația reală?

Cătălin Blebea: Proastă, unii ar spune dezastruoasă, dar eu personal încă mai cred în posibilitatea de redresare. Datoriile totale la data de 30.09.2014 erau de 756 milioane lei - din care 442 milioane lei datorie fiscală. Respectiv, 240 de milioane lei debit principal, plus 202 majorări și penalități.

Dan Andronic: O sumă impresionantă, în curând puteți "sărbători" împlinirea a 200 milioane de euro datorie la stat și furnizori! Cum de nu v-a închis nimeni până acum, rămâne un mister. Din punct de vedere editorial cum stați?

Cătălin Blebea: Editorial, am senzația de praf așternut peste o mină de aur. Luni, TVR a obținut 13 premii APTR, dar acest lucru a trecut neobservat. Din păcate, cauzele degradării sunt multiple. De la cele financiare până la isteria unui an electoral. Sunt profesioniști în instituție care nu sunt puși în valoare,dar e adevărat și că puțini dintre ei preferă doar statutul de angajat, fără a se implica. În TVR e pe cale de dispariție plăcerea de a lucra, de a concura, de a construi. Dacă aceste dorinte vor fi trezite, calitatea programelor va fi alta.

Dan Andronic : Vedeți un viitor? Pare ușor utopic, nu-i așa…

Cătălin Blebea: De ce? Viitorul programelor e simplu! Știati că avem, sau am avut, o mulțime de formate de succes, show-uri de tip "Steaua fără nume", "Cu mască-fără mască", "Floarea din grădină" sau "Cine știe merge mai departe"? În timp ce alții plătesc o grămadă de bani pentru formate gen "Vocea României" sau "Te cunosc de undeva", noi am avut productii de top în tv! De ce să facem din TVR 1 un canal de știri și dezbateri, când avem TVR News și stațiile locale care pot fi împreună un CNN al Balcanilor? Veti spune cu bani poti face orice.

Dan Andronic: Nu voi spune asta, pentru că și mie mi se pare o aberație de management să transformi TVR în canal de știri, după ce tocmai ai redus la maxim TVR News. Ideea vremurilor actuale este să faci cu bani puțini, produse de calitate…

Cătălin Blebea: Corect, de exemplu, putem dezvolta TVR News, TVR Plus - platforma digitală și să rămânem doar cu TVR1 și TVR2 ca televiziuni generaliste? Nu sună mai logic?

Dan Andronic: Când a început dezastrul în TVR, în sensul în care poate fi localizat în timp, sau vorbim de o gaură în ciorap care s-a transformat într-o gaură neagră?

Cătălin Blebea: Problemele financiare au explodat în 2006, în primul rând prin neadaptarea cheltuielilor angajate la posibilitătile societății. Cauzele sunt multiple de la neindexarea taxei TV cu indicele înflației, 15% procent aplicat asupra veniturilor din publicitate facturate, nivelul comisionului pentru colectarea taxei tv nereglementat prin lege, până la un slab și prost management.

Dan Andronic: Soluții vedeți?

Cătălin Blebea: Solutii există, parte din ele le-am enumerat mai sus, dar în principal trebuie voință în sensul de a se conștientiza importanta și rolul major al televiziunii publice în educație, cultură, informare. Ora exactă se poate da dela TVR!

Dan Andronic: Este adevărat că nu vă plătiți în continuare taxele și impozitele? Ca și când cineva ar vrea să împingă TVR mai repede la vale…

Cătălin Blebea: Impozitele și taxele lunare sunt achitate în termen, dar din păcate între 2007-2011 au existat perioade în care nu au fost achitate impozite și taxe la bugetul de stat. Refuz să cred ca cineva ar dori să adâncească criza, poate fi doar o minte bolnavă care nu realizează rolul TVR.

Dan Andronic: Câți angajați sunt plătiți de TVR la această oră?

Cătălin Blebea: 2463 de oameni, iar fondul de salarii este aproape jumătate din bugetul lunar!

Dan Andronic: Enorm… Câți oameni și-ar putea permite TVR să plătească ținând cont de nivelul încasărilor? Mai ales că au fost aduși și oameni din afară.

Cătălin Blebea: Este greu de spus câti angajati își poate permite, atât timp cât nu știm ce vrem.Prea puțini, nesemnificativ ca număr, au fost aduși din afară, dar problema nu este asta, ci valoarea... Problema personalului nu se va rezolva decât atunci când avem acel moment zero de la care să pornim, iar sindicatele vor avea un rol major în aceste discuții. Toată lumea care iubește și vrea să lucreze în TVR trebuie să înțeleagă că ideea "timpul trece, leafa merge" nu mai este de actualitate. Sau vom vorbi despre TVR la timpul trecut.

Dan Andronic: Care este raportul de forțe în Consiliul de Administrație al TVR? Cum colaborați cu zona de management, în special Stelian Tănase, numit de majoritatea PSD, dar nominalizat de PNL, cu simpatii clare pentru tabăra lui Iohannis?

Cătălin Blebea: Stelian Tănase, ne place sau nu, este Președintele - Director General al acestei institutii. Dacă nu am mai privi lucrurile ca la fotbal - eu țin cu Dinamo, dar tu cu Steaua - cred că putem construi ceva. Când venim la TVR trebuie să ținem cu echipa națională, atât noi din Consiliul de Administrație, cât și cei din Consiliul Director, precum și sindicatele... Din păcate unii dintre noi cred că cine nu e cu noi este împotriva noastră. Puțin mai multă încredere nu ar strica.

Dan Andronic: S-a vorbit în permanență de influențe în zona editorială. Cum se vede din pozitia dvs acest lucru, care este miza politică ținând cont de audiența mică pe care o înregistreaza în mod constant TVR?

Cătălin Blebea: Stirile TVR sunt printre cele mai obiective din piață, dar atâta timp cât cerem public demiterea unuia sau altuia, pe motiv de port ilegal de cravată roșie, cred că mergem prea departe. Miza este uriașă, este televiziunea publică, iar când ne convine vorbim despre audiențe, când nu ignoram acest aspect. Suntem finanțați de către oameni, nu de către partide, iar calitatea programelor trebuie să reflecte aceast lucru. Audienta vine de la sine dacă telespectatorii se regăsesc și au încredere în ceea ce le oferim. Cred că atât timp cât doar cerem și nu și oferim, nu putem merge mai departe, iar praful așternut peste TVR se va transforma in beton.

Dan Andronic: Mulțumesc pentru interviu. 

--